a
terry: Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość
f(x)+f(x+1)=4(x+1).
I to rozwiązanie:
ax+b+a(x+1)+b=4x+4
ax+2b+ax+a=4x+4
2ax+2b+a=4x+4
I tutaj się zatrzymałem, nie wiem co tutaj zrobić.
17 paź 19:01
terry: Znaczy się wiem bo są w internecie rozwiązania ale ich nie rozumiem. Mam tutaj za dużo
niewiadomych, jak dla mnie.
17 paź 19:05
Mila:
2a=4 i 2b+a=4
17 paź 19:10
terry: No ale skąd to? Skąd mam wiedzieć, że 2ax = 4x a nie np. 2ax = 4 ?
17 paź 19:12
terry: I to samo z 2b + a. Dlaczego 2b + a = 4 a nie 2b + a = 4x ?
17 paź 19:12
terry: Ludzie pomóżcie bo nie zdam xDDD
17 paź 19:18
Mila:
Prawa strona ustalona, z lewej grupujemy:
(2a)*x+(2b+a)=4*x +4
dwa wielomiany są równe, jeśli odpowiednie współczynniki przy niewiadomych w tej samej potędze
są równe.
17 paź 19:18
terry: Takie buty... to mi wszystko wyjaśnia. Wielkie dzięki!
17 paź 19:21
Mila:
a=2
b=1
f(x)=2x+1
Spr.
L=2x+1+2(x+1)+1=2x+1+2x+2+1=4x+4=P
17 paź 19:23
5-latek: A jaki tu bedzie wzor funkcji bo to jest dla mnie jedno z tych zadan ktore nie wiem po co
istnieja
17 paź 19:23
5-latek: A juz
Mila 
pozdrawiam

napisala
17 paź 19:25
Mila:
Hej, 5−latek nie panikuj, to proste, gdy się zrozumie o co chodzi.
17 paź 19:25
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
To chyba daja takie wymyslone zadania bo zabrali duzo rzeczy bardziej przydatnych z programu
wiec nastepuje totalna tworczosc
17 paź 19:30