Przekształcenia funkcji wymiernej
Szczepan: Witajcie, poleceniem zadania jest "Naszkicuj wykres funkcji", ale z tym sobie powinienem
poradzić

Potrzebuję pomocy w ustaleniu kolejności przekształceń, gdyż sprawia mi to trudności i nie wiem
nigdy co jest pierwsze (wartość bezwzględna, czy o wektor).
A wiec mam 4 podpunkty:
Popróbowałem to rozwiązać i mam coś takiego:
a)
| | x+4 | | x | | 4 | | 4 | | 4 | |
f(x)= |
| = |
| + |
| =1+ |
| = |
| +1 |
| | x | | x | | x | | x | | x | |
| | 4 | | 4 | | x+4 | |
f(x)= |
| →w=[0,1]→ |
| +1→|f(x)|→| |
| | |
| | x | | x | | x | |
b)
| | 6 | | 6 | | 6 | |
f(x)= |
| →w=[3,0]→ |
| →f(|x|)→ |
| |
| | x | | x−3 | | |x|−3 | |
c)
| | 6 | | 6 | | 6 | |
f(x)= |
| →f(|x|)→ |
| → |
| |
| | x | | |x| | | |x−3| | |
d)
A tutaj nawet nie wiedziałem jak się zabrać

Powiedzcie mi czy dobrze to zrobiłem oraz jak zrobić podpunkt d. Byłoby również miło, jakby
ktoś wytłumaczył jak robić te przekształcenia (kolejność), bo robiłem to trochę na czuja i
poprzez analogię do innego zadania. Szukałem w sieci jak to robić i niestety nie znalazłem.
17 paź 18:16
Szczepan: W mały błąd zrobiłem. Przykład to:
17 paź 18:18
===:
d)
x≠1
1
o dla x<−1
| | 2x−(−x−1) | | 3x+1 | |
otrzymujesz f(x)= |
| ⇒ f(x)= |
| f(x)=U |
| | x−1 | | x−1 | |
17 paź 18:32
===:
| | 3(x−1)+4 | | 4 | |
... f(x)= |
| ⇒ f(x)= |
| +3 |
| | x−1 | | x−1 | |
2
o dla x≥−1
f(x)=1 stała
17 paź 18:39
Szczepan: A na wykresie trzeba jakoś zaznaczyć kółeczkiem dla x=1, że nie należy, czy niekoniecznie?
To już jest jasne, a jak z poprzednimi? Jest jakaś twarda zasada na temat kolejności?
17 paź 18:42
Szczepan: Ponawiam
17 paź 21:17
Szczepan: Nikt nie jest w stanie wytłumaczyć, jak to jest z tymi przekształceniami funkcji + wartość
bezwzględna?
18 paź 15:16
===:
... to może napisz czego konkretnie nie rozumiesz. Matematyka to sztuka a nie sztampa −
18 paź 16:40
Szczepan: Nie rozumiem w jakiej kolejności przekształcać funkcje z jednej do drugiej. Tak jak w
przykładach a,b,c. Z jakiejś funkcji do jakiejś. Raz jest |f(x)| pierwsze, raz o wektor, a
jeszcze innym razem f(|x|). Gorzej jak jeszcze dochodzi odbicie względem jakiejś osi.
18 paź 18:59