Wielomian
Blue: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla którego wielomian W(x) = x
3+px−16 ma pierwiastek
podwójny

Nie wiem, jak się za to zabrać..
17 paź 17:59
Mila:
(x−a)2*(x−b)=x3+px−16 i porównaj wsp. przy x w jednakowych potęgach
17 paź 18:04
Saizou :
gdyby miał pierwiastek podwójny, to wielomian byłby w postaci
W(x)=a(x−e)2(x−f)
u nas a=1, zatem
W(x)=(x2−2ex+e2)(x−f)=x3−(2e+f)x2+(2ef+e2)x−e2f
−(2e+f)=0
2ef+e2=p
−e2f=−16
17 paź 18:05
===:
(x−4)(x+2)2
17 paź 18:10
Blue: Saizou Twój sposób jest świetny^^ Dziękuję

Wyszło mi −12 i zgadza się z odpowiedziami
17 paź 18:30
Saizou :
to samo co
Mila napisała chwilę wcześniej
17 paź 18:33
Blue: Tylko Mila to tak napisała, że nie zaczaiłam o co Jej chodzi

Ale teraz widzę, że to to samo
17 paź 18:41
Saizou : to się ciesze że pomogłem
17 paź 18:43