równanie z wartością bezwzględną
terry: ||y| − 1| − y = 1
a) |y| − 1 − y = 1 dla ||y| − 1| ≥ 0
b) −|y| + 1 − y = 1 dla ||y| − 1| < 0
I potem w a):
y − 1 − y = 1 dla y ≥ 0
− y − 1 − y = 1 dla y <0
w b):
−y + 1 − y = 1
y + 1 − y = 1
I potem jeśli dany y mieści się w danym przedziale to wyznaczam x. Na końcu podaję wszystkie
pary (x, y) jako rozwiązanie równania.
CZY TO DOBRE ROZWIĄZANIE?
17 paź 17:58
terry: Pomożecie?
17 paź 18:15
Mila:
Dlaczego pary, to równanie z jedną niewiadomą a nie układ.
17 paź 19:03