cd. Niewymierność
Klaudia: Udowodnij że cos3π/8 jest liczbą niewymierną
17 paź 17:55
Saizou :
tak jak z sinusem, a potem redukcyjne wzorki
17 paź 17:56
5-latek: 3π/8=67,5 stopnia
cos67,5=cos(90−22,5)= sin22,5 co przed chwila wlasnie udowodnilismy
17 paź 18:04
Saizou : albo i tak
17 paź 18:05
5-latek: Moze byc

A jak jeszce mozna inaczej
17 paź 18:07
Klaudia: To wiem, rozbiłam to na cos(6*π/4)= cos(3α+3α) dla α=π/8 ale nie wiem co dalej. Czy może jest
łatwiejsza redukcja tego kąta?
17 paź 18:08
Klaudia: 6*π/8
17 paź 18:08
Saizou :
| | 1 | | 3 | |
tak jak ja napisałem, żeby skorzystać z cos |
| x a potem z redukcji kąta |
| π |
| | 2 | | 4 | |
17 paź 18:10
5-latek: Dobrze . Potem to sobie zrobie w zeszycie .
Saizou jak chcesz to podaj emalia to zrobe Ci skany z ksiazki Zdzislaw Opial .Zbiory
,formy zdaniowe ,relacje okolo 86stron
17 paź 18:17
Klaudia: To co 5 latek napisał zrozumiałam. A twoim sposobem Saizou nie wiem jak. Chociaż początek
rozwiązania to dalej dokończę sama
17 paź 18:21
17 paź 18:32
Klaudia: Dzięki wielkie
17 paź 18:42