pomozcie :( funkcje
paula: Oblicz wspolrzedne punktow przecięcia sie wykresu funkcji f z osiami ukladu wspolrzednych .
Narysuj wykres każdej. F(x)=4x
17 paź 17:40
5-latek: No przeciez juz to Ci tlumaczyl kolega J w porzednim watku .
czego jeszce nie rozumiesz ?
Zapisz tez porzednie polecenie
17 paź 17:54
paula: Nie wszystkie przyklady są chyba takie same nie?
17 paź 18:09
Ja123: Punkty przecięcia z osiami to odpowiednio podstawiasz za Y=0 i za X=0 zależnie z ktora osią ma
sie przecinać i wszystkie przykłady robisz tak samo
17 paź 18:11
paula: Pomozcie mi to rozwiazac . Mnie nie bylo na żadnej lekcji z tego bo bylam u lekarzy.a jestem w
domu dziecka i mi tu nikt nic nie pomoze
17 paź 18:13
Mila:

Dziecko napisz zadanie, bo nie wiem w czym mam Ci pomóc.
Wykres ?
f(x)=4x to wzór funkcji liniowej, zatem wykresem jest prosta.
Abyś mogła narysować prostą potrzebne są dwa punkty przez które przechodzi.
x=0 to y=4*0=0 masz punkt A=(0,0)
x=1 to y=4*1=4 masz drugi punkt B=(1,4)
Rysujesz prostą przechodzącą przez punkty A i B .
17 paź 18:31
paula: A czemu w odpowiedziach ksiazki mam (0,0) i (0,0) a Tb wychodzi (0,0) i (1,4)
17 paź 18:37
paula: Oblicz wspolrzedne punktow przecięcia sie wykresu funkcji f z osiami ukladu wspolrzednych.
Narysuj wykresy
17 paź 18:38
Mila:
Nie wiem do jakiej treści masz taką odpowiedź.
Ja narysowała wykres funkcji y=4x i obliczyłam wartości tej funkcji dla x=0 i x=1.
Jakie było pytanie w Twoim zadaniu?
17 paź 18:39
paula: B) f(x)=x−6 nad kreska a pod 2
C) f(x)=−x
to zadanie b) napisalam tak bo x−6 jest nad kreska a pod stoi 2 wiec musialam to tak zapisac
17 paź 18:41
paula: Napisalam : oblicz wspolrzedne ....i nizej są przyklady
17 paź 18:41
Mila:

To narysuję wszystkie te proste.
A)
f(x)=4x
x=0, y=4*0=0 punkt (0,0)
x=1, y=4*1=4 punkt(1,4)
Punkt przecięcia z osiami (0,0)
x=0 , y=−3 punkt B(0,−3) punkt przecięcia z osią OY
| | 1 | |
x=2 , y= |
| *2−3=1−3=−2 punkt (2,−2) |
| | 2 | |
Szukamy punktu przecięcia z osią OX ( miejsce zerowe)
x=6
Punkt C=(6,0)
C) y=−x
może spróbuj sama
17 paź 18:53
5-latek:

Niebieska linia to jest wykres funkcji f(x)=4x
Zauwaz to ze wykres tej funkcji podobnie ja kazdej innej funkcji liniowej postaci f(x)= a*x
przechodzi przez poczatek ukaldu wspoprzednych
Na rysunku narysuje Ci wykres funkcji np f(x)=2x na czerono (widzisz ze wykres ten czerony
rowniez przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzwednych czyli punkt (0,0)
Patrz teraz na niebieski wykres Wykres ten przecina os OX w punkcie (0,0) w zadnym innyn nie
przecina
Teraz wykres ten przecina rowniez OY w punkcie (0,0) w zadnym innym Masz juz odpowiez do
swojego zadania
To samo napisala CI
Mila 
Zauwaz ze ten punkt B na jej wykresie nie znajduje sie na zadnej osi ani OX ani OY
Te punkt jest pokazany tylko po to zebys wiedziala jak narysowac wykres tej funkcji f(x)=4x
Zobacz ze u mnie tez ten wykres f(x)=4x przechodzi przez punkt B(1,4)
17 paź 18:58
paula: Dziekuje Wam

i przepraszam
17 paź 21:08
Mila:

Zrozumiane?
17 paź 21:09
paula: Slabo ale ok
20 paź 16:26