funkcje
kyrtap: Dobrze?
Znajdź funkcję odwrotną do funkcji:
y = x2, x≤0
x = −√y
y = −√x
17 paź 17:26
Hurwitz: Nie.
17 paź 17:30
kyrtap: why?
17 paź 17:30
Hurwitz: x = −√y ⇒ y=?
17 paź 17:30
kyrtap: y = −x2
17 paź 17:33
kyrtap: i to jest funkcja odwrotna
17 paź 17:36
Hurwitz: Ups, źle popatrzyłem... Dobrze.
17 paź 17:37
kyrtap: czyli to co zrobiłem mam dobrze?
17 paź 17:39
Hurwitz: Tak, przepraszam Cię bardzo.
17 paź 17:42
Saizou :
funkcją odwrotną do funkcji y=x
2 jest x=−
√y, a do rysowanie bierzemy y=−
√x
17 paź 17:44
kyrtap: ok thanks
17 paź 17:44
Mila:

wykres
y=x
2 dla x≤0 i wykres y=−
√x , x≥0 są symetryczne względem prostej y=x.
17 paź 17:45
Hurwitz: Tak, te funkcje
x(y)=−√y
oraz
y(x)=−√x
są przecież identyczne.
17 paź 17:46