Niewymierność
Klaudia: Udowodnij że sinπ/8 jest liczbą niewymierną
17 paź 17:25
Saizou :
| | 1 | |
skorzystaj ze wzorku sin |
| x=.... |
| | 2 | |
17 paź 17:27
Saizou : i mam pytanie, gdzie studiujesz, bo ten przykłady wyglądają mi znajomo
17 paź 17:30
Klaudia: W Poznaniu na Uamie
17 paź 17:30
Saizou : tak myślałem

to do dzieła, skorzystaj ze wzoru, albo go sobie wyprowadź
17 paź 17:31
Klaudia: Już mi wychodzi. Poprostu się pomyliłam w obliczeniach. A ty też studiowałeś/aś na Umie Matme?
17 paź 17:34
Saizou : studiuję na pierwszym roku
17 paź 17:34
Klaudia: Jak ja
17 paź 17:36
5-latek: Saizou jak mam to dokonczyc ?
Przyda mi sie moze pozniej .
pi/8= 22,5 stopnia
| | x | | 1−cosx | |
Znalazlem wzor polowkowy sin |
| = √ |
| i tylko podstawic pod ten wzor i wyliczyc? |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 17:47
Saizou :
jak podstawisz to otrzymasz
| | π | | | | | | 2−√2 | | p | |
sin |
| =√ |
| =√ |
| =√ |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 2 | | 4 | | q | |
i pokazać że
√2 jest niewymierny
17 paź 17:52
5-latek: Dobrze . Juz wiem . dzieki
17 paź 17:58