Niewymierność
Klaudia: Udowodnij ze podana liczba jest niewymierna log10(2)
17 paź 16:48
5-latek: Zapytam tylko z czystej ciekawosci czy to jest zadanie z liceum czy ze studiow ?
17 paź 16:53
Klaudia: ze studiów 1 rok
17 paź 16:56
Saizou :
załóżmy, że jest to liczba wymierna, czyli
| | a | |
log2= |
| , gdzie NWD(a,b)=1 (czyli liczby są względnie pierwsze) |
| | b | |
10
a/b=2 /
b
10
a=2
b
i wyciągnij wnioski....
17 paź 16:58
Klaudia: dotąd też zrobiłam ale obawiam się że to za mało. Mógłbyś mi napisać te wnioski?

Proszę
17 paź 17:00
AS:
Zakładam,że log10(2) jest wymierna czyli,że zachodzi
10
p/q = 2 => 10
p = 2
q
Lewa strona równości dla każdego p ∊ N kończy się zerem,
prawa strona jedną z liczb 2,4,6,8
Równość nie może zajść.
Wniosek jest liczbą niewymierną.
17 paź 17:01
Klaudia: Dziękuje As
17 paź 17:04
Klaudia: A skąd wiadomo że p i q należą do zbioru liczb naturalnych?
17 paź 17:06
5-latek: Klaudio
Ale to samo co
As napisal Ci
Saizou 
Wiec .....
17 paź 17:07
Klaudia: Dziękuję wam obu
17 paź 17:15
Klaudia: A skąd wiadomo że p i q należą do zbioru liczb naturalnych?
17 paź 17:16
AS: Z założenia,że licznik i mianownik ułamka są liczbami całkowitymi,nieskracalnymi
17 paź 17:33