Zadanie z prawdopodobieństwa
Karolina: Proszę o pomoc.W pudełku znajduje się 5 kul białych i 4 czarne.Na ile sposobów można wyjąć z
pudełka 3 kule tak,aby otrzymać co najmniej jedną kulę białą?Dzięki za pomoc?
12 lis 20:12
Eta:
5+4= 9 kul w pudełku, 5kule białe , 4 kule czarne
A −− co najmniej jedna biała
wprowadzamy zd. przeciwne do A
A
' −−−− same czarne
P(A)= 1 − P(A
')=...........
policz i podaj odp:
12 lis 20:18
Karolina: Tak szczerze mówiąc to nie znam tych symboli i wzorów.Nasza matematyczka twierdzi,że nie są
obowiązkowe.1 biała kula 2 czarne 5*4*3/2=30,
2 białe 1 czarna 4*5*4/2=40
3 białe 5*4*3/3*2*1 =10
Odp.30+40+10 możliwości. Dobrze?
12 lis 20:30
ula:
zapisz to tak
| | | |
* | − 1 kula biała 2 czarne
|
| | |
| | | |
* | − 2 kule białe, 1− czarna
|
| | |
dodaj to
12 lis 22:54