Wyrażenie
Mariusz: Oblicz wartość wyrażenia nie sprowadziając do wspólnego mianownika
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 9*10 | |
Jak zacząć?
17 paź 15:18
Mariusz: Myślałem nad wyłączeniem czegoś przed nawias, jednak nie wiem czy doprowdzi mnie to do
rozwiązania.
17 paź 15:37
17 paź 15:38
17 paź 15:44
J :
.... rozpisz trochę bardziej ( wiecej ułamków) i zobaczysz prawidłowość...
17 paź 15:45
Mariusz: za każdym razem za "n" przyjmując 2?
17 paź 15:48
J :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| ... widzisz ...? |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | |
17 paź 15:52
Mariusz: Tak

czyli
| 1 | | 1 | | 5 | | 1 | | 6 | | 3 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| , tak? |
| 2 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
17 paź 15:56
Mariusz: Przy rozpisywaniu każdego ułamka której cyfry "używałeś" ?
17 paź 15:58
J :
| | 1 | |
...ostatni ułamek to: − |
| |
| | 10 | |
17 paź 15:58
Mariusz: * pierwszej cyfry z danego mianownika ?
np.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| ? |
| 7*8 | | 7(7+1) | | 7 | | 8 | |
17 paź 16:01
Mariusz:
dziękuję
17 paź 16:02