indukcja
Hajtowy:
Indukcja matematyczna...

Wykaż, że... :
1*5*9 + ... + (4n−3) = n(2n−1)
1
o sprawdzenie dla n=1
Wyszło mi, że L=P
2
o
Założenie: 1*5*9 + ... + (4n−3) = n(2n−1)
Teza:
No i mam problem... Co mam w tej tezie zrobić?
1*5*9 + ... + (4n−2) = n(2n−0) ?
Mam zapisane, że do n dodajemy 1

ale nie wiem czy mam dobrze zapisane... Indukcję po raz
pierwszy robiliśmy na ćwiczeniach i kurde za szybko to było

Student nie nadążył i prosi o pomoc
17 paź 15:11
17 paź 15:14
Hajtowy: No właśnie to sobie otworzyłem

Czyli wynika z tego, że teza brzmi:
Teza:
1*5*9 + ... + [4 (n+1) −2] = (n+1) * [2 (n+1) − 1]
1*5*9 + ... + (4n−2) = (n+1)(2n+1)
tak?
17 paź 15:16
Hajtowy: Tam ma być (4n
+2)
17 paź 15:17
ICSP: w ogóle jest złe polecenie, nie widać jakiejś zależności w tym wzorze.
17 paź 15:18
Hajtowy:
Wykaż, że dla dowolnej liczby n (n∊N) spełniona jest równość
17 paź 15:19
J :
masz mieć; .... + [4(n+1) − 3] = (n+1)[2(n+1) − 1]
17 paź 15:19
Hajtowy: J a nie mogę tego później od razu wymnożyć? Muszę to zostawić w tej postaci?
17 paź 15:20
ICSP: a jak ta równość wygląda?
Możesz mi rozpisać lewą stronę dla n = 1, 2 i 3 ?
17 paź 15:21
Hajtowy:
I zrobić tak...

1*5*9 + ... + [4(n+1) − 3] = (n+1)[2(n+1) − 1]
1*5*9 + ... + (4n+1) = (n+1)(2n+1)
17 paź 15:21
Hajtowy:
n=1
L = 4−1 = 1
P = 1(2*1 − 1) = 1*1 = 1
n=2
L=5
P=6
n=3
L=9
P=15
17 paź 15:23
Hajtowy:
Czyli teza wygląda następująco:
1*5*9 + ... + [4(n+1) − 3] = (n+1)[2(n+1) − 1]
1*5*9 + ... + (4n+1) = (n+1)(2n+1)
Tak?

Bo kurde ja się gubie powoli w tym
17 paź 15:25
ICSP: nawet dobrze przykładu nie możesz przepisać
17 paź 15:25
Hajtowy:
Wykaż, że dla dowolnej liczby n (n∊N) spełniona jest równość:
1*5*9 + ... + (4n−3) = n(2n−1)
1
o sprawdzenie dla n=1
Wyszło mi, że L=P
2
o
Założenie:
1*5*9 + ... + (4n−3) = n(2n−1)
Teza:
1*5*9 + ... + [4(n+1) − 3] = (n+1)[2(n+1) − 1]
1*5*9 + ... + (4n+1) = (n+1)(2n+1)
Jestem na tym etapie
17 paź 15:27
ICSP: masz źle przepisany przykład
17 paź 15:29
Hajtowy:
Jedyne co to zamiast
1*5*9 może być 1+5+9 ...

Wtedy już bedzie git?
17 paź 15:31
ICSP: Wtedy powinno być
17 paź 15:32
Hajtowy: no to załóżmy że jest tam 1+5+9+...
Wykaż, że dla dowolnej liczby n (n∊N) spełniona jest równość:
1+5+9+ ... + (4n−3) = n(2n−1)
1
o sprawdzenie dla n=1
L=P
2
o
Założenie:
1+5+9+ ... + (4n−3) = n(2n−1)
Teza:
1+5+9+ ... + [4(n+1) − 3] = (n+1)[2(n+1) − 1]
1+5+9+ ... + (4n+1) = (n+1)(2n+1)
No a teraz jest ok?

Co dalej?
17 paź 15:34
ICSP: Zaczynasz od lewej strony tezy i wykorzystując załozenie starasz się dojść do prawej strony
L = 1 + 5 + ... + (4n + 1) = 1 + 5 + ... + (4n − 3) + 4n + 1 = // na podstawie założenia // =
= ...
17 paź 15:38
Hajtowy:
Jeśli teza jest

to powinienem teraz dowód przeprowadzać...

Czyli, że ... DOWÓD

Z założenia indukcyjnego:
1+5+9+ ... + (4n−3)+(4n+1) = n(2n−1) + (2n−1)
17 paź 15:38
ICSP: = n(2n − 1) + (4n + 1) =...
17 paź 15:40
Hajtowy:
Kurde... chwila bo nie ogarniam teraz...
L =
Biorę z założenia: 1+5+9+ ... + (4n−3)
Dodaję do tego z tezy: (4n+1)
Czyli :
1+5+9+ ... + (4n−3) + (4n+1) = ...
Następnie z założenia indukcyjnego:
= ...
Biorę prawą stronę równania: n(2n−1)
Dodaję do tego z tezy: (4n+1) − ale dlaczego to a nie (n+1)(2n+1)

A więc mam takie coś:
1+5+9+ ... + (4n−3) + (4n+1) = n(2n−1) + (4n+1)
I co mam z tym teraz zrobić?
Zad z lekcji ma jakiś skrót myślowy w tym momencie i nwm co teraz...
17 paź 15:48
J :
za 1 + 5 + 9 +.. (4n−3) podstaw : n(2n −1) ..
17 paź 15:50
17 paź 15:51
ICSP: i teraz masz to doprowadzić do prawej strony tezy.
17 paź 15:54
17 paź 15:55
Hajtowy:
No ale jeśli podstawię, za 1 + 5 + 9 +.. (4n−3) ⇒ n(2n−1)
To będzie:
n(2n−1) + (4n+1) = n(2n−1)+(4n+1)
No to tu jest, że L=P
Tzn co z tym zrobić?
17 paź 15:56
Hajtowy:
Ale, że tak?
n(2n−1)+(4n+1)=0
2n
2−n + 4n+1
2n
2+3n+1 = 0
Δ=9−8=1
√Δ=1
17 paź 15:58
ICSP: i zapisz w postaci iloczynowej .
17 paź 15:59
Hajtowy:
2(n+1)(n+0,5)
17 paź 16:00
ICSP: = (n+1)(2n+1) = P
dodaj regułkę i zadanie skończone.
17 paź 16:03
Hajtowy:
Na podstawie zasady indukcji matematyczne twierdzenie to jest prawdziwe dla dowolnej liczby
naturalnej n.
No dobra... ale teraz pokaże przykład, który był na ćwiczeniach i dzięki któremu nie mogę tego
wgl ogarnąć
17 paź 16:05
Hajtowy:
| | 1 | |
1*2*3 + 2*3*4 + .... + n(n+1)(n+2) = |
| n(n+1)(n+2)(n+3) |
| | 4 | |
1
o sprawdzenie dla n=1
L = P
2
o
założenie
| | 1 | |
1*2*3 + 2*3*4 + .... + n(n+1)(n+2) = |
| n(n+1)(n+2)(n+3) |
| | 4 | |
teza:
| | 1 | |
1*2*3 + 2*3*4 + .... + n(n+1)(n+2)+(n+1)(n+2)(n+3) = |
| n(n+1)(n+2)(n+3)(n+4) |
| | 4 | |
dowód:
1*2*3 + 2*3*4 + .... + n(n+1)(n+2) +
(n+1)(n+2)(n+3) (to jest to czarne czy
niebieskie?) =
z założenia indukcyjnego
| | 1 | |
= |
| n(n+1)(n+2)(n+3) + (n+1)(n+2)(n+3) (to jest to czarne czy niebieskie?) |
| | 4 | |
= (n+1)(n+2)(n+3)(0,25n +1) = 0,25(n+4)(n+1)(n+2)(n+3) = P
L=P
Na podstawie zasady indukcji matematyczne twierdzenie to jest prawdziwe dla dowolnej liczby
naturalnej n.
Proszę tylko o zaznaczenie kolorami co jest do czego, tak mi jest łatwiej zrozumieć, bo jestem
wzrokowcem i to co widzę to pamiętam

Bardzo proszę o wyrozumiałość
17 paź 16:12
Hajtowy:
0,25n
(n+1)(n+2)(n+3)
Tylko skopiowanie zadania i zaznaczenie kolorkami

Dużo nie wymagam ale mi to pomoże

Z góry dziękuję za pomoc
17 paź 16:14
Saizou :
| | 1 | |
1•2•3+2•3•4+....+n(n+1)(n+2)= |
| n(n+1)(n+2)(n+3) |
| | 4 | |
Spr. n=1
L=6 P=6 L=P
Założenie indukcyjne dla pewnego n∊N
| | 1 | |
1•2•3+2•3•4+....+n(n+1)(n+2)= |
| n(n+1)(n+2)(n+3) |
| | 4 | |
Teza dla n+1
| | 1 | |
1•2•3+2•3•4+....+n(n+1)(n+2)+(n+1)(n+2)(n+3)= |
| (n+1)(n+2)(n+3)(n+4) |
| | 4 | |
Dowód
L=
1•2•3+2•3•4+....+n(n+1)(n+2)+(n+1)(n+2)(n+3)=
| 1 | | 1 | |
| n(n+1)(n+2)(n+3) +4• |
| (n+1)(n+2)(n+3)= |
| 4 | | 4 | |
17 paź 17:12
Hajtowy: A mam pytanie odnośnie posta z 15:58...
Dlaczego ja tam liczyłem deltę? i skąd ja mam tam równanie kwadratowe?
17 paź 20:27
Hajtowy: Eta,
Mila, obojętnie już kto... ale pomóżcie
17 paź 20:31
ICSP: nie wiem o co ci teraz chodzi ?
17 paź 20:33
Hajtowy:
15:56
za 1+5+9+...+(4n−3) dałem n(2n−1)
Wyszło takie coś:
n(2n−1) + (4n+1) = n(2n−1)+(4n+1)
No ale z tego wychodzi 0=0

Więc skąd ja tam deltę wytrzasnąłem i równanie kwadratowe?
17 paź 20:35
ICSP: = n(2n−1) + (4n+1) = 2n2 − n + 4n + 1 = 2n2 + 3n + 1
Po co zapisujesz dwa razy to samo ?
17 paź 20:38
Hajtowy: No i widzisz

Już Cię Kocham

Wytłumaczyłeś mi coś czego nie pojąłem, bo wszędzie
miałem znaki równości

Czyli dowód brzmi tak:
1+5+9+...+(4n−3)+(4n+1) = n(2n−1)+(4n+1)
Teraz z indukcji matematycznej za
1+5+9+...+(4n−3) podstawiam
n(2n−1) i paczam tylko
na lewą stronę

Wychodzi mi z tego, że:
L=n(2n−1) + (4n+1)=2n
2+3n+1 ⇔ n=−0,5 v n=−1 ⇔ 2(n+0,5)(n+1) ⇒ (n+1)(2n+1) = TEZIE = P
17 paź 20:42
Hajtowy:
No to kolejny przykład
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + ... + |
| = |
| |
| 1*5 | | 5*9 | | (4n−3)(4n+1) | | (4n+1) | |
1
o sprawdzenie
dla n=1 ; L=P

2
o
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
Założenie: |
| + |
| + ... + |
| = |
| |
| | 1*5 | | 5*9 | | (4n−3)(4n+1) | | (4n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
Teza: |
| + |
| + ... + |
| = |
| |
| | 1*5 | | 5*9 | | (4n+1)(4n+5) | | (4n+5) | |
Dowód:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + ... + |
| + |
| = |
| + |
| 1*5 | | 5*9 | | (4n−3)(4n+1) | | (4n+1)(4n+5) | | (4n+1) | |
z założenia indukcyjnego:
| n | | 1 | |
| + |
| = ... |
| (4n+1) | | (4n+1)(4n+5) | |
I tutaj stoję

Narazie proszę o sprawdzenie i teraz powiedzenie mi co mam zrobić ... wspólny
mianownik?
17 paź 20:56
Mila:
Wykaż, że dla dowolnej liczby n (n∊N) spełniona jest równość:
1+5+9+ ... + (4n−3) = n(2n−1)
1o
n=1
L=1, P=1*(2*1−1)=1
2o
Zał. ind
1+5+9+ ... + (4n−3) = n(2n−1)
T.
1+5+9+...............+(4n−3)+[4*(n+1)−3]=(n+1)*[2*(n+1)−1]
L=n(2n−1)+(4n+1)=2n2−n+4n+1=2n2+3n+1
P=(n+1)*(2n+1)=2n2+n+2n+1=2n2+3n+1=L
Cnw
17 paź 20:57
ICSP: Wyciągnij przed nawias U{1}{4n + 1]
17 paź 20:58
Hajtowy:
| n | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| (...) |
| (4n+1) | | (4n+1)(4n+5) | | (4n+1) | |
zostaje mi wtedy n z licznika i 4n+5 z mianownika
17 paź 21:01
ICSP: Licz !
17 paź 21:02
17 paź 21:06
ICSP:
17 paź 21:06
Hajtowy: Kurde nie

chwila... zaćmienie mam jakieś
17 paź 21:06
ICSP: Widać wyciąganie czynnika przed nawias sprawia Ci problem. Próbuj sprowadzić do wspólnego
mianownika.
17 paź 21:08
Hajtowy:
| n(4n+5) | |
| ?  |
| (4n+1)(4n+5) | |
17 paź 21:09
ICSP: a drugi ułamek ?
17 paź 21:11
Hajtowy: | | n | |
No ale przecież to jest |
| |
| | 4n+1 | |
17 paź 21:11
ICSP: masz sprowadzić do wspólnego mianownika, a nie pisać tylko jeden z ułamków
| 1 | | 1 | |
| + |
| = ... |
| 4n + 1 | | (4n + 1)(4n + 5) | |
17 paź 21:13
Hajtowy:
... = P

zrobiłem!

Dzięki ICSP

Jesteś wielki!
O ile jest dobrze
17 paź 21:13
Hajtowy:
| n | | 1 | | n(4n+5) | | n | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 4n+1 | | (4n+1)(4n+5) | | (4n+1)(4n+5) | | 4n+1 | |
17 paź 21:14
ICSP: hmm
1. Nie umiesz wyciągać przed nawias
2. Nie umiesz sprowadzać do wspólnego mianownika
Jesteśmy w kropce
17 paź 21:16
Hajtowy:
| n | | 1 | | n(4n+1)(4n+5) | |
| + |
| = |
| + |
| 4n+1 | | (4n+1)(4n+5) | | (4n+1)(4n+1)(4n+5) | |
| | 4n+1 | | n(4n+1)(4n+5)+4n+1 | |
|
| = |
| |
| | (4n+1)(4n+1)(4n+5) | | (4n+1)(4n+1)(4n+5) | |
eh... po maturze jednak za dużo luzu od matmy było i teraz problemy gimnazjalisty
17 paź 21:22
ICSP: | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ( n + |
| ) = |
| 4n + 1 | | (4n+1) * (4n + 5) | | 4n + 1 | | 4n + 5 | |
| | 1 | | 4n2 + 5n + 1 | |
= |
| * |
| = |
| | 4n + 1 | | 4n + 5 | |
| | 1 | | 4n2 + 4n + n + 1 | |
= |
| * |
| = |
| | 4n + 1 | | 4n + 5 | |
| | 1 | | 4n(n+1) + 1(n+1) | |
= |
| * |
| = |
| | 4n + 1 | | 4n + 5 | |
| | 1 | | (4n + 1)(n+1) | |
= |
| * |
| = |
| | 4n + 1 | | 4n + 5 | |
Na mocy zasady ...
Radziłbym Ci powtórzyć wiadomości z liceum.
17 paź 21:24
ICSP: | n | | 1 | |
| + |
| = |
| 4n + 1 | | (4n + 1)(4n + 5) | |
| | n(4n + 5) | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| | (4n + 1)(4n + 5) | | (4n + 1)(4n + 5) | |
| | 4n2 + 5n + 1 | |
= |
| = // dalej jak wyżej // = P |
| | (4n + 1)(4n + 5) | |
17 paź 21:26
Hajtowy: Zaiste trzeba będzie

Dziękuję Ci ślicznie
17 paź 21:27
Saizou : proponuję potem sobie udowodnić wzór na kolejne wyrazy ciągu Fibonacciego
Niech a
1=a
2=1 i a
n+1=a
n+a
n−1 dla n=2,3,5,.... . Zdefiniowany w ten sposób ciąg
1,1,2,5,8,13,21.... to ciąg Fibonacciego. Udowodnij indukcyjnie wzór na n−ty wyraz tego ciągu
| | 1 | | 1+√5 | | 1−√5 | |
an= |
| [( |
| )n+( |
| )n] |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
17 paź 21:49
Hajtowy: z ciągiem Fibonaacciego miałem do czynienia tylko na informatyce

No ale
Saizou bez przesady

Nie jestem na matematyce
17 paź 21:53
Saizou :
to co, ale indukcja to jedna z najważniejszych metod dowodzenia
17 paź 21:58