| √2 | √2 | π | π | |||||
sinx + cosx = √2( | sinx + ( | )cosx) = √2 (sinxcos | + cosxsin | ) | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| π | ||
= √2 sin(x+ | ) | |
| 4 |
| √2 | √2 | |||
sinx + cosx = √2( | sinx + ( | )cosx) | ||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
... wyłaczono przed nawias : √2 , √2* | = 1 | |
| 2 |
| π | π | π | ||||
sin(x)*cos( | )+sin( | )*cos(x)=sin(x+ | ) | |||
| 4 | 4 | 4 |
Inny sposób:
| π | ||
cosx=sin( | −x) | |
| 2 |
| π |
|
| ||||||||||||||||||||||
f(x)=sinx+sin( | −x)= 2sin | *cos | ⇔ | |||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | |||
f(x)=2*sin | *cos(x− | ) | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
f(x)=√2*cos(x− | ) | |
| 4 |