Liczby zespolone
fiesta : Porównując części rzeczywiste i urojone obu stron równań znaleźć ich rozwiązania
z3=1
17 paź 14:37
ICSP: no to podstaw z = x+yi , x,y∊R
Podnieś wyrażenie z lewej strony do potęgi 3 i porównuj
17 paź 14:39
fiesta : podstawiłam i doszłam do układu równań. wychodzą z nich 3 warunki dla y (0 albo 3x2=y2).
wychodzą mi trzy liczby zespolone i mam tutaj pytanie − czy moge wyrazić je za pomocą x, tzn
z=(1/2, √3ix) ?
17 paź 14:47
ICSP: nie możesz.
17 paź 14:49
fiesta : z=(x+iy)
z3= x3+ 3x2(iy) + 3x(iy)2 + (iy)3
z3=x3 +3x2iy − 3xy2 −iy3
x3 +3x2iy − 3xy2 −iy3=1
(x3−3xy2)+ i(3x2y−y3)=1
mam czesc rzeczywistą (x3−3xy2) i urojoną (3x2y−y3)
z prawej rzeczywista to 1, a urojona 0, zgadza się?
x3−3xy2=1
3x2y−y3=0
y(3x2−y2)=0
1) y=0 v
3x2−y2=0 3x2=y2
2) y=√3x ∧ 3) y= − √3x
1)
y=0
x3−3xy2=1
x3=1
x=1
2)
y=√3x
x3−3xy2=1
x3−3x(3x2)=1
−8x3=1
x3=−1/8
x= −1/2
3) y= − √3x
tak samo jak wyżej x= −1/2
i jak teraz wyznaczyć rozwiązanie?
17 paź 15:17
ICSP: z = x + yi
| | 1 | | √3 | |
skoro x = − |
| to y = √3x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
analogicznie przypadek 3) y = −√3x = |
| |
| | 2 | |
Zapisujemy :
z
1 = 1
17 paź 15:36