Styczne do okręgu przecinające się z prostą l pod kątem x
malefica: Napisz równania tych stycznych do okręgu o równaniu x
2+2x+y
2−3 = 0, które przecinają
się z prostą x
√3 − y + 1 = 0 pod kątem
π3
Wyliczyłem środek okręgu S(−1;0).
Wiem też, że istnieje wzór na kąt, pod którym przecięte są proste
Wyliczyłem a
2=0 ∨ a
2= −
√3, jednak nie wiem co dalej.
17 paź 14:07
J :
a dlaczego dostałeś/aś dwa rózne wspólczynniki , skoro te proste muszą być równoległe..?
17 paź 14:16
J :
... dana prosta y = √3x + 1 , jest nachylona do osi OX pod kątem 60o , zatem szukane proste
będa nachylone do osi OX pod kątem 60o +60o = 120o , czyli będą to proste: y = −√3 + C i
odległe od środka okregu o wartość promienia.
17 paź 14:26
malefica: To są odpowiedzi do tego zadania podane przez profesora:
y=−2
y=2
y=−
√3+
√3+
√14
y=−
√3+
√3−
√14
Może chodzi o coś na zasadzie, że prosta z pierwszą prostą utowrzy kąty 30 i 60, a z drugą 60 i
30?
Miałem nadzieje, że pomysł na rozwiązanie mi to rozjaśni
17 paź 14:33
malefica: pomyłka, druga para rozw.
y=−√3x+√3+√14
y=−√3x+√3−√14
17 paź 14:35
J :

...tak, obie proste tworzą z daną kąt α = 60
o .. a
1 = 0 lub a
2 = −
√3
17 paź 14:41
malefica: No tak, ale szczerze mówiąc dalej nie mam pojęcia jak wyznaczyć wzory stycznych

Dwie pierwsze odp. można wywnioskować z wykresu, ale pkt stycznej leżącej na okręgu?
y=−
√3x+b
Jak wyliczyć b?
Próbowałem wyznaczyć prostopadłą do tej prostej przechodzącej przez S(−1;0)
x+1=−3x+
√3b
4x+1=
√3b
nic to nie daje, czy można coś z tym zrobić? Jakieś inne możliwości wyliczenia tych pkt?
17 paź 16:15
malefica: W dodatku styczna o wzorze z odpowiedzi w ogóle nie styka okręgu, który wyliczyłem
x2+2x+y2−3 = 0
(x+1)2+(y−0)2=4
S(−1,0) r=2, jest tu jakiś błąd? 0.o
17 paź 16:24