funkcja liniowa
5-latek: Ja chyba takich zadan to nie pojme

Dane sa zbiory A={2,4,6} oraz B={−2,0,2}
Podaj przyklady funkcji f i g takich ze dla kazdej z nich zbior A jest dziedzina, a zbior B
zbiorem wartosci oraz dla kazdego x ∊Af(x)≠g(x).
Podaj miejsce zerowe funkcji f i g
To jest zadanie za 3 punkty gdzie prosciejsze wedlug mnie jest za 4 punkty czy 6 punktow
17 paź 12:19
J :
Cześć ...

... pierwsza funkcja to np. f(x) = x − 4 druga: g(x) = − x + 4
17 paź 12:31
Saizou :
J sprawdźmy dla x=4
f(4)=4−4=0
g(4)=−4+4=0
zatem nie spełnia to warunku f(x)≠f(y)
17 paź 12:38
J :
..... fakt, nie zwróciłem uwagi na ten warunek...

.... dzieki za zwrócenie uwagi ...
17 paź 12:41
5-latek: Witaj

To jest wlasnie dla mnie jedno z tych wydziwianych zadan .
No ale niech bedzie Wiecej funkcji sobie oczywiscie znajde Dziekuje
17 paź 12:41
Hurwitz: Z treści nie wynika, że funkcja ma być dana "wzorem". Może być określona "tabelką":
f: 2 → −2; 4→0; 6→ 2
g: 2→0; 4→2; 6→ −2
i po sprawie.
Nie zasługuje na więcej niż 3 punkty...
17 paź 12:54
Hurwitz: Dodatkowo widać, że tych funkcji jest bardzo mało.
17 paź 12:56
J :
...nagłówek postu sugeruje .."funkcja liniowa" ...
nie znalazłem takich dwóch funkcji liniowych ...
17 paź 12:57
Hurwitz: Bo ich nie ma. Kwadratowe znajdziesz.
17 paź 12:59
5-latek: Wiec tak . wedlug mnie moga to byc np takie funkcje
f(x)=x i g(x)=x−2
f(2)=2 i g(2)= 2−2=0
Wiec powinno byc dobrze
17 paź 13:00
Hurwitz: Ale te kwadratowe niczym nie będą się różniły od tych, które ja podałem (lub im podobnych).
Wzór nic nie pomoże, a wzoru ogólnego na wyznaczenie wszystkich nie ma bo wzorów takich jest
nieskończenie wiele... A funkcji tylko kilka
17 paź 13:02
J :
...źle kombinujesz....

...f(x) = x ? D= A {2,4,6} ..ZW = {2,4,6} ≠ B....
17 paź 13:02
Hurwitz: Dziedzina i przeciwdziedzina się nie zgadza.
17 paź 13:02
Hurwitz: Dobra, nie wtrącam się.
17 paź 13:03
5-latek: czemu masz sie nie wtracac ?
Wlasnie mialem zadac to pytanie . czy jesli napiszse jakas funkcje to musze sprawdzic dla
kazdego xsa z dziedziny czy zbior B jest zbiorem wartosci ?
17 paź 13:13
Hurwitz: No dobra

Sprawdzić, czy elementy zbiory A przechodzą w elementy zbioru B...
17 paź 13:15
5-latek: A teraz co do miesc zerowych funkcji f(x) i g(x) ?
17 paź 13:20
5-latek: Z tej tabelki co wypisales wynikalo by ze miejscami zerowymi beda (4,0) i (2,0)
17 paź 13:23
Hurwitz: Sprawdź, kiedy się zeruje (dla jakiego x wartość jest 0).
Muszę lecieć na wykład....
17 paź 13:23
J :
f(2) = 0 lub f(4) = 0 lub f(6) = 0 .... i to samo dla g(x)
17 paź 13:23
Hurwitz: Tak, ale bez 0, tj. x=4 dla f i x=2 dla g.
17 paź 13:23
Hurwitz: J

?
17 paź 13:24
J :
... nie (4,0) i (2,0) ... tylko: dla f(x) x = 4 .. dla g(x) x = 2
17 paź 13:25
5-latek: Bardzo dziekuje Panom za okazana pomoc
17 paź 13:26
J :
nie rozumiemy się .... wycofuję post 13:23 ... aktualny 13:25 .... skoro ustalone jest,że
funkcje f i g są takie jak podał Hurwitz
17 paź 13:27
5-latek: Dobrze . Juz wiem dlaczego . Ja miejsce zerowe okreslilem jako punkt o dwoch wspolrzednych
Niby takie proste zadanie a tyle problemow
17 paź 13:29
5-latek: To znaczy tyle problemow ono mnie sprawilo
17 paź 13:34