Oblicz granicę ciągu
maly: limes ( (n3+2n2)1/3−n czy granicą tego ciągu jest 0? Jeżeli nie to proszę o rozpisanie.
16 paź 23:53
mto: 3√(n3+2n2)=
3√n3(1+2/n)=n*
3√(1+2/n) gdzie 2/n−−>0 więc mamy n*
3√1=n.
jeśli [ jak zakładam granica przy n−−>
∞ to wynik jest już chyba oczywisty

?
17 paź 00:14
maly: zapomniałes o −n, ale już skumałem i wynik to 2/3
17 paź 00:39
mto: jakim −n

skoro masz 3 a nie parzystego stopnia
17 paź 00:45
17 paź 00:47
mto: już widzę......... nvm
17 paź 00:49
mto: ok skoro już zauważyłem tego minusa wiesz jak to zrobić po kolei

wystarczy zastosować wzór
17 paź 00:52