Funkcja logarytmiczna + ciąg geometryczny
Oktawia: Liczby 2log
2(x−2), log
2(x−2), 0,5 dla pewnej rzeczywistej wartości x, są trzema koljnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego (b
n). Wyznacz x oraz wyraz ogólny
tego ciągu.
Pomocy

nie mam pojęcia jak to zrobić.. nic mi nie wychodzi ;\
16 paź 23:33
mto: najpierw
a
1=2log
2(x−2)
a
2=log
2(x−2)
a
3=1/2
ale to jest ciąg geometryczny więc:
a
1=a
1*q
0
a
2=a
1*q
1
a
3=a
1*q
2
stąd mamy
a
1=log
2(x−2)
a
2=a
1*q=2log
2(x−2)*q=log
2(x−2) ==> 2log
2(x−2)*q=log
2(x−2)
oraz a
3=1/2=log
2(x−2)*q
teraz
skoro 2log
2(x−2)*q=log
2(x−2) więc /

log
2(x−2) ]
2q=1
q=1/2
następnie by znaleźć x idziemy z ty do kolejnego równania :
wiemy że
a
3=a
1*q
2=a
3=a
2*q
1
co z kolei jest równoważne
1/2=log
2(x−2)*1/2 /(*2)
1=log
2(x−2) z definicji logarytmu mamy że 2 do 1 daje nam x−2 więc
2
1=(x−2)
2=x−2 / (+2)
4=x tadam

jak czegoś nie ogarniasz to pisz jak jeszcze jesteś
17 paź 00:36
Eta:
a,b, c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b
2=a*c i a,b,c≠0
to [log
2(x−2)]
2= 2log
2(x−2)*0,5 i x>2
log
22(x−2)=log
2(x−2) ⇒ log
2(x−2)[log
2(x−2)−1]=0
log
2(x−2)=0 −−−odrzucamy v log
2(x−2)=1 ⇒ x−2=2 ⇒
x=4
dla x= 4 a=2 log
2(x−2)= 2 b=log
2(x−2)= log
22=1 , c= 0,5
17 paź 01:00
nototak:
Czy można
mto jeszcze bardziej zamulić to zadanie?, spróbuję je po Tobie odmulić
a
1 = 2log
2(x − 2), a
2 = log
2(x − 2), a
3 = 0,5, x > 2
| log2(x − 2) | | 0,5 | |
| = |
| i log2(x − 2) ≠ 0 czyli x ≠ 3 |
| 2log2(x − 2 | | log2(x − 2) | |
log
2(x − 2) = 1 czyli x − 2 = 2
1 stąd x = 4
tadam, jak czegoś
mto nie ogarniasz, to trudno, już nie ogarniesz
17 paź 01:02
Eta:
17 paź 01:03
5-latek: No tak ale zrobil to zadanie w przciwienstwie do Oktawi ktora nie ma pojecia i tylko
przepisze aby miec zrobine zadanie
17 paź 11:30