Znajdź miejsce zerowe w funkcji wymiernej.
Szczepan: | | 2x+2 | |
Dana jest funkcja g(x)= |
| |
| | x+3 | |
Znajdź miejsce zerowe.
W odpowiedzi jest x=−3, jak do tego dojść? Mi wychodzi x=−1.
Zrobiłem to tak:
| 2x+2 | | 2x+2+4−4 | | 2x+6−4 | | 2(x+3)−4 | | 4 | | 4 | |
| = |
| = |
| = |
| =2− |
| =− |
| +2 |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
Zatem:
−4+2x+6=0
2x=−2
x=−1
Gdzie robię błąd?
16 paź 22:31
Eta:
| | x+3 | |
A może źle przepisałeś funkcję : g(x)= |
| |
| | 2x+2 | |
wtedy dla x≠ −1 g(x)=0 ⇔x+3=0 ⇒ x
o= −3
| | 2x+2 | |
Jeżeli dobrze przepisałeś f(x)= |
| |
| | x+3 | |
to dla x≠ −3 g(x)=0 ⇔2x+2=0 ⇒ x
o= −1
( błąd w odpowiedzi
16 paź 22:37
Szczepan: Dobrze przepisałem, więc błąd w odpowiedzi.
Dzięki wielkie, życzę dobrej nocy
16 paź 22:40
Domel: Więc jak zbadasz dziedzinę, że x≠−3 to żeby znaleźć miejsce zerowe wystarczy przyrównać licznik
so zera jak pokazuje koleżanka (witam
Eta 
)
Staraj się ograniczać takie cudne

przekształcenia − no chyba, że lubisz sztukę dla sztuki
16 paź 22:50
Szczepan: Tzn jasne, jestem tego świadom, ale to jest tylko jeden z podpunktów tego zadania (wykres
funkcji, monotoniczność, zbiór wartości itp.), więc przy okazji miałem to wszystko wyliczone.
Robiłem tak w sumie jak mówisz, ale błędna odpowiedź mnie trochę zmyliła, więc zacząłem się
doszukiwać o co chodzi.
Ale dzięki za radę
16 paź 23:15