matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica w której sa logarytmy -.-
Izabella:
5n(5*Log(n)+n)+15
oblicz granice Lim n→
∞
n*Log(n)
16 paź 21:45
Hurwitz:
5n
2
+15
5+15/n
2
... = 25 +
= 25+
=...
n log(n)
1/n * log(n)
log(n)
1
=
log(n)=log n
1/n
→ 0, bo n
1/n
→1
n
n
5+15/n
2
5+0
... = 25+
→ 25+
= +
∞
1/n * log(n)
0
+
16 paź 23:16