Rozwiąż równanie logarytmiczne.
Magyar: Witam, proszę o pomoc, nie wiem co dalej robić.
Rozwiąż równanie logarytmiczne: log(x−5)2+log(x+6)2=2
Wyznaczyłem sobie że x ∊ (−∞, −6) ∪ (−6, 5) ∪ (5, +∞).
Zamieniłem 2 na log100 i opuściłem.
Mam: ((x−5)2(x+6)2)=100
I co dalej, jak to wymnożyć, żeby dojść do równania z deltą?
16 paź 21:43
Magyar: OK, zrobiłem to wg wzorów skróconego mnożenia i mam:
x4+2x3−59x2−60x+800=0
Jak tu mam policzyć deltę?
16 paź 21:49
PW: Próbowałbym znaleźć rozwiązania całkowite − te widać od razu, bo 22·52 = 100 (warianty z
różnymi znakami).
To już będzie jakiś postęp, potem zastanowić się czy istnieją inne rozwiązania.
16 paź 21:50
ICSP: [(x−5)(x+6)]2 = 100
(x−5)(x+6) = 10 lub (x−5)(x+6) = −10
itd
16 paź 21:50
ZKS:
[(x − 5)(x + 6)]2 = 102
(x − 5)(x + 6) = 10 ∨ (x − 5)(x + 6) = −10
16 paź 21:50
ZKS:
Lel.
16 paź 21:51
Magyar: Jestem genialny

Najpierw MZ było 4, a potem −5, udało się i policzone! Dzięęękiii!
16 paź 21:57