no to tak: Doprowadź wzór funkcji kwadratowej
f do postaci kanonicznej stosujac wzór skroconego mnozenia na kwadrat roznicy lub sumy.
Właśnie w tym przykładzie jest wiele haczyków bo to nie jest takie oczywiste jak ma sie a2 i
podwojony iloczyn i żeby b skombinować − proszę o pomoc z góry dziękuję
f(x)=−2x2+6x+1
| −6 | 3 | |||
xw= | = | |||
| −4 | 2 |
| 9 | 11 | |||
yw= c−a*(xw)2= 1+2* | = | |||
| 4 | 2 |
| 3 | 11 | |||
f(x)= −2(x− | )2+ | |||
| 2 | 2 |
| −b | −Δ | |||
masz wzory: xw= | i yw= | ( ja wolę yw= c−a*(xw)2 | ||
| 2a | 4a |
| 3 | −44 | 11 | ||||
xw= | , Δ= 44 yw= | = | ||||
| 2 | −8 | 2 |
| 3 | 11 | |||
f(x)=−2(x− | )2+ | |||
| 2 | 2 |
łopatologicznie rzecz ujmując proszę bardzo np. tak :
f(x)= −2x2+6x+1= −2(x2+3x)+1= −2(x2+2*x*32+94−94)+1=
= −2(x2+2*x*32+94) + (−2)*(−94)+1= −2(x+32)2+92+22=
= −2(x+32)2+112 − szukana postać kanoniczna "twojego" trójmianu kw. .