Rozłóż na czynniki
Paula: W(x) = x6 + x3 − 2
16 paź 21:40
Kamil:
x3=t
t>0
16 paź 21:41
52: t>0 ?
Dlaczego ?
16 paź 21:42
ICSP: x6 + x3 − 2 = x6 − 1 + x3 − 1 = (x3 − 1)(x3 + 1) + 1(x3 − 1) = (x3 − 1)(x3 + 2) = ...
16 paź 21:42
5-latek: W tym przypadku warunek t>0 jest zbedny gdyz pierwiastek stopnia trzecie go z liczby ujemnej
istnieje
16 paź 21:43
MoNia: t2+t−2=0
Δ=1+8=9
gdzie √Δ=3
t1=−4/2= −2 gdzie t<0
t2=2/2=1t>o więc obliczamy
x3= 1 ...
16 paź 21:44
Saizou :
albo też tak
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
(x3+ |
| + |
| )(x3+ |
| − |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
(x
3+2)(x
3−1)=....
16 paź 21:45
52: Tutaj nie ma warunku dla t !
Zresztą ICSP tak wam to pięknie rozpisał ...
16 paź 21:45
undefined: ICSP
22 paź 21:43