Ta nieszczęsna kombinatoryka......
Blue: Z talii 24 kart losujemy kolejno bez zwracania trzy karty . Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
trzecia z wylosowanych kart jest kierem, jeśli pierwsze wylosowane karty:
a) są kierami
b) są pikami
Co tutaj jest źle

Bo w odp. mam inne wyniki....
16 paź 21:40
Blue: Nikt nie pomoże ?
16 paź 22:11
Metis: Blue co ty studiujesz
16 paź 22:12
52: Jak to nikt nie pomoże ?
Moim skromnym zdaniem
a)
Napisz mi czy taką masz odp.
16 paź 22:15
Saizou :
jak dla mnie tak xd
16 paź 22:18
Blue: O kurde

Bo kierów jest 6 a nie 4 , no tak.....
| | 2 | | 3 | |
W odp jest a) |
| b) |
| |
| | 11 | | 11 | |
16 paź 22:22
Blue: Dzięki Saizou^^
16 paź 22:23
Blue: Ale Saizou bo Ty liczysz z tej definicji prawdopodobieństwa warunkowego, tak

A ja lubię sobie
od razu wyznaczać Ω , a nie to B, mogę tak? Czy Ty zapisałeś to B do podpunktu b

Bo coś mi
się wydaje, że ta Twoja omega jest źle...
16 paź 22:27
Blue: Metis, ja jestem w liceum
16 paź 22:28
Saizou :
nie, ale widzę tutaj błąd w moim rozumowaniu, bo kolejność wyboru jest ważna
16 paź 22:30
Blue: Ej! Już czaje, ale ja to liczę swoim sposobem
| | | | | |
a) |Ω| = | * | *{22}{1} = 6*5*22 |
| | | |
Wreszcie rozkminiłam^^
A może być takie zadanie na maturze bez informacji o tym ile jest czego

Bo niektórzy np. nie
orientują się, jak wygląda talia kart
16 paź 22:34
Blue: tam przy omedze nie napisałam N, ale mam nadzieje, że się domyślicie
16 paź 22:35
Saizou :
ale warunkowe będzie lepsze
16 paź 22:36
Saizou :
lepiej nastawiać się na urny i kostki symetryczne, bo jak napiszą karty to muszą tłumaczyć ile
co ma kart itd
16 paź 22:37
Blue: Saizou , ale ja już ten warunek uwzględniłam w omedze ^^ Nie lubię stosować tego wzorku P(A|B)
16 paź 22:41
Saizou :
wzorek jak wzorek
16 paź 22:43
Buuu: Ej, a nie prościej rozpatrzyć tylko trzecie losowanie?
| | 6−2 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = {2}{11} |
| | 24−2 | | 22 | |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| |
| | 24−2 | | 22 | | 11 | |
16 paź 22:44
Blue: Buu no może i tak, ale mi jakoś mój sposób wydaje się najbardziej logiczny, więc wolę go
stosować, skoro jest poprawny

Każdy woli coś innego
16 paź 22:46
Buuu:
Rozumiem, jasne, że poprawny więc wolno, ale czy w takim zadaniu:
Rzucamy 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki w czwartym rzucie,
jeżeli w trzech poprzednich wypadły orzeły

Policzysz:
16 paź 22:53
Mila:
Jeśli można to liczymy skróconym sposobem.
II sposób
Warunkowe:
|Ω|=24*23*22
a) K
1,2− za pierwszym i drugim razem wylosowano kiery, trzecia karta z pozostałych 22.
|K
1,2|=6*5*22
K
3∩K
1,2−za pierwszym i drugim i trzecim razem wylosowano kiery
|K
3∩K
1,2|=6*5*4
| | |K3∩K1,2| | | 6*5*4 | | 4 | | 2 | |
P(K3/K1,2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |K1,2| | | 6*5*22 | | 22 | | 11 | |
b)P
1,2−za pierwszym i drugim razem wylosowano piki, trzecia karta z pozostałych 22.
|P
1,2|=6*5*22
|K
3∩P
1,2|=6*5*6 za pierwszym i drugim wylosowano piki i za trzecim razem wylosowano kiera
| | |K3∩P1,2| | | 6*6*5 | | 6 | | 3 | |
P(K3/P1,2)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |P1,2| | | 6*5*22 | | 22 | | 11 | |
16 paź 23:23