geometria analityczna pomocy!:)
łopanie: Punkty A= (−2,2) i C=(−5,6) oznaczają końce przekątnej kwadratu. Długość boku tego kwadratu
wynosi :
A) a=5 , B) a=5√2 , C) a=√20 , D) a=2,5√2
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak to zrobić, z góry dziękuję
16 paź 21:31
Kacper:
d=a√2
16 paź 21:32
5-latek: takie trudne zadanie o tej porze dajesz
Toz to godzine liczenia jest
16 paź 21:34
łopanie: czyli z tw. Pitagorasa... dziekuję
16 paź 21:35
łopanie: bardzo śmieszne, nie rozumiem , to proszę o pomoc proste : ]
16 paź 21:37
5-latek: Stosujac wzor na dlugosc odcinka liczysz dlugosc przekatnej d
| | d | |
potem ze wzoru d=a√2 liczysz dlugosc boku a czyli a= |
| |
| | √2 | |
16 paź 22:08
łopanie: No i dziękuję bardzo
16 paź 22:16