wykresy funkcji ?
Kamil:
Możecie mi podać receptę na przekształcanie wykresów funkcji ?
16 paź 21:29
Kacper:
Trzeba iść do psychiatry i poprosić

Zadaj konkretne pytanie.
16 paź 21:30
Kamil:
Nie wiem jak mam przekształcać wykresy funkcji ? jakie pierwszy krok robić?
np y=sin(x)+|cos(x)|
16 paź 21:37
PW: A ja znam tę receptę: codziennie zażywać wieczorem trzy przykłady, po 2 tygodniach dolegliwość
minie.
16 paź 21:38
PW: O, Kamilu − to nie jest "na przekształcanie wykresów", raczej "na znajomość trygonometrii i
pojęcia wartości bezwzględnej".
16 paź 21:40
Kamil:
Znam wartość bez
cos(x)<0 i cos(x)≥0
16 paź 21:40
Kamil:
1. f(x)=sin(x)−cos(x)
2. f(x)=sin(x)+cos(x)
16 paź 22:00
PW: | | π | |
No i teraz np. cosx = sin( |
| +x) i wzór na sumę (różnicę) sinusów. |
| | 2 | |
16 paź 22:09
16 paź 22:35
Eta:
16 paź 22:41
PW: Kamil, ja mogłem się pomylić − wtedy prostujesz. Ale gdy pytasz "skąd", to mam ochotę
mówić brzydkie wyrazy. Nie obraź się − nie słyszałeś o wzorach redukcyjnych?
16 paź 22:53
Kamil:
słyszałem
16 paź 22:53
PW: No to zweryfikuj, czy się nie pomyliłem i dodaj te dwa sinusy − Twoja wersja 2).
Otrzymasz funkcję, której wykres będzie do narysowania. Podobnie z 1), tylko wzór na różnicę
sinusów.
Na odpowiednich przedziałach mamy do narysowania dwie funkcje.
16 paź 23:03