pomocy!
| 3 | ||
x1*x2=− | →a<0 | |
| a |
| b | ||
x1+x2=− | →b>0 | |
| a |
| c | ||
x1x2 = | i skoro oba pierwiastki są dodatnie to x1x2 > 0 | |
| a |
| c | 3 | ||
= | > 0 | ||
| a | a |
| b | ||
− | >0 | |
| a |
| b | ||
a jest liczbą większą od zera czyli, żeby − | było liczbą dodatnią to b<0 | |
| a |
| c | ||
Kaz x1x2 = | ||
| a |
| c | 3 | |||
x1*x2= | −> a musi byc dodatnie ( a= | )
| ||
| a | l. dodatnia * l. dodatnia |
| −b | ||
x1+x2= | ||
| a |
czyli:
f(x)=ax2−bx+c
Jacy Wy wszyscy pomocni
dziękuję Wam bardzo
!