Werka: Hej jestem w podstawówce i nie mogę poradzić sobie z jednym zadaniem proszę o pomoc

Akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach: długość 50cm, szerokość 20cm,
wysokość 40cm wypełniono do połowy wodą . O ile centymetrów podniesie się poziom wody w
akwarium po dolaniu 4 litrów wody?
16 paź 18:20
venus: Zadanie można rozwiązać na kilka sposobów:
1) zamieniam jednostki na z "cm" na "dm", a 1 litr= 1 dm3
Obliczam objętość akwarium : 5dm x 4dm x 2dm =40 dm3, czyli 40 litrów.
4 litry (które muszę dolać), jest to 1/10 z 40 litrów, (bo 40:4=10). Tak więc jeśli
wysokość akwarium wynosi 40 cm, to 1/10 wysokości = 4cm - to o tyle podniesie się poziom
wody.
Zauważyć należy, że w zadaniu nie pytają jaki będzie poziom wody po dolaniu 4 litrów
(wtedy odpowiedź by była 24 cm), tylko o ile podniesie się poziom wody. Odpowiedź brzmi
o 4 cm, czyli 1/10 wysokości akwarium.
2)można rozwiązać np. na proporcje:
40 cm - 40 l
x cm - 4l
40*4
x= ---------- = 4 cm
40
gdzie: 40 cm - wysokość akwarium, na które przypada 40 litrów, więc ile cm wysokości
akwarium przypada na 4 litry
17 paź 08:26
dominika: jle litruw miesci sie w prostopadłościanu zbiorniku o wymiarach 40cm 50cm 20cm
6 maj 21:12
Krzysiek : Litrow miesci sie 40. jakbys dobrze przeczytala post wyzej to mialabys odpowiedz
6 maj 23:22