W czworokącie wypukłym kolejne boki mają długości
Problematyczny: W czworokącie wypukłym kolejne boki mają długości równe: 2cm, 5cm, 7cm i 2√13cm. Jedna z
przekątnych ma długość 8cm. Oblicz długość drugiej przekątnej tego czworokąta z dokładnością
do 0,1.
Prosiłbym o rozwiązanie oraz takie szybkie wytłumaczenie.
16 paź 20:49
wmboczek: pewnie pomyliłem się w rachunkach ale na oko √39
policz pola trójkątów o danych bokach z 8
wyznacz wysokości opuszczone na 8
zauważ, że 8 dzieli kąt między 2 i 5 na 2 kąty po 60 stopni każdy
z tw. cosinusów policz wynik
16 paź 22:34
Domel:

a = 2cm; b = 5cm; c = 7cm; d = 2
√13 = ~7,2111cm
1° przekątna p1 o dł. 8cm może być tylko z narożnika "B" do narożnika "D" bo tylko
suma a+d jest większa od 8cm − czyli łuk o dł. 8cm z narożnika B przetnie się
z łukiem o dł 2
√13 z narożnika A w punkcie D.
A łuk o dł. 8cm z narożnika A i łuk o dł. 5cm z narożnika B nie przetną się bo a+b < 8cm −
czyli mielibyśmy koło w kole i nie powstałby punkt C
Is clear

2° Z twierdzenia cosinusów (
https://matematykaszkolna.pl/strona/543.html) możesz wyliczyć kąty α i β.
| | a2 + p12 − d2 | | π | |
Np d2 = a2 + p12 − 2*a*p1*cosα => cosα = |
| = 0,5 => α = |
| |
| | 2*a*p1 | | 3 | |
Kąt β wylicz sam
3° Jeżeli masz kąty α i β oraz długości a i b to możesz z tw. cosinusów policzyć p2
DO BOJU i Good luck
17 paź 01:17