Trudne zadanie z funkcji wykładniczej
mechanik: Witam. Mam do rozwiązania zadanie z funkcji wykladniczej z tematu o przeksztalceniach wykresu
tej wlasnie funkcji. Jego treść jest taka:
Dla jakich wartosci parametru m, gdzie m∊R−{3}, równanie
| | m | |
4x+42x+43x+44x+...= |
| ma rozwiazanie ? |
| | m+3 | |
wiem napewno, że po lewej jest szereg geometrzyczny o q=4
x ⇒ |q|<1
4
x<1 lub 4
x>1 ⇔ x∊(−
∞,0)∪(0,+
∞).
Zatrzymałem się w tym momencie i nie wiem zupelnie co dalej zrobic
16 paź 20:39
===:
skoro q=4
x ... to jakie wartości przyjmuje

?
16 paź 20:46
mechanik: zawsze nieujemne
16 paź 21:05
mechanik: Pomoże ktoś? Bo nadal nie wiem co z tym zrobic..
16 paź 21:20
mechanik: podbijam
16 paź 21:45
mechanik: .
16 paź 22:23
===:
... chyba to zadanko jest tylko nieźle zakamuflowane
Wyrażenie po lewej stronie dla x∊R przyjmuje wartości większe od 0 (0,
∞)
| | m | |
zatem: |
| >0 m(m+3)>0 i wszystko jasne |
| | m+3 | |
17 paź 13:27
J :
dokładnie tak jak napisałeś ...

swgo czasu na forum było takie zadanie:
2
x + 3
x + 4
x + 5
x > 0 .... i bądź tu mądry...
17 paź 13:30