Wyznaczanie ekstremów funkcji
Hydo: Mam taką funkcję:
F (x) = 1x2−4 (jeden przez x kwadrat minus cztery)
Z pochodną
F'(x) = −2x(x2−4)2 (minus dwa x przez x kwadrat minus cztery do kwadratu)
W odpowiedziach czytam, że ekstrema tej funkcji nie istnieją. Dlaczego?
16 paź 20:38
J :
..zerowanie się pierwszej pochodnej ... to dopiero warunek konieczny ...
...sprawdź drugą pochodną...
16 paź 20:49
Hydo: Druga pochodna? Chyba nie wiem o co chodzi
16 paź 21:09
J :
..warunkiem istnienia ekstremum jest, aby druga pochodna w punkcie zerowania się pierwszej
pochodnej ( tutaj xo = 0) była różna od zera
16 paź 21:12
Hydo: Bardzo dziękuję za pomoc
16 paź 21:30