Parametr
terry: Dla jakich wartości parametru a równianie |x − 1| = a2 − 4a − 1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
1. W odpowiedziach jest, że mogę to zacząć tak: rysuję wykres funkcji f(x) = |x − 1| i mam, że
dla przedziału (0, 1) funkcja ma 2 pierwiastki dodatnie. Że niby co? Przecież f(x) = |x − 1|
ma tylko jeden pierwiastek: x = 1. Wyjaśni ktoś o co chodzi?
2. Mógłby ktoś ogólnie wytłumaczyć bardziej łopatologicznie co mam tutaj zrobić w tym zadaniu?
Bo niezbyt rozumiem polecenie.
16 paź 20:30
terry: Nikt nic?
16 paź 20:42
PW: A po co wklejasz 2 razy to samo zadanie? Tu nie rozwiązujemy.
16 paź 20:44
Hurwitz: W układzie Oxy prawa strona równania to prosta pozioma na wysokości y=a2 − 4a −1.
Narysuj wykres x→|x−1| i sprawdź kiedy prosta z prawej strony przetnie go dwa razy po prawej
stronie osi Oy. Stąd dojdziesz do warunku a2 − 4a − 1∊(0,1).
Dalej samodzielnie...
17 paź 10:31
pigor: ...,

czyli rozwiązaniem zadania jest ...rozwiązanie
nierówności podwójnej
0< a2−4a−1 <1 /+1 np. tak : ⇔
⇔ 1< a
2−4a <2 /+4 ⇔ 4< a
2−4a+4 <6 ⇔ 4< (a−2)
2 <6 ⇔
⇔ 2< |a−2|<
√6 ⇔ |a−2|>2 i |a−2|<p{6] ⇔
⇔ (a−2<−2 v a−2>2) i −
√6< a−2<
√6 /+2 ⇔
⇔ (a< 0 v a >4) i 2−
√6< a< 2+
√6 ⇔
2−√6< a < 0 v 4< a < 2+p{6 ⇔
⇔
a∊(2−√6; 0) U (4; 2+√6) − szukany zbiór wartości parametru a ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. zanim ktoś zainteresowany ..., niech sprawdzi, czy gdzieś się nie ...
17 paź 14:28