Parametr
terry: Dla jakich wartości parametru a równianie |x − 1| = a2 − 4a − 1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
1. W odpowiedziach jest, że mogę to zacząć tak: rysuję wykres funkcji f(x) = |x − 1| i mam, że
dla przedziału (0, 1) funkcja ma 2 pierwiastki dodatnie. Że niby co? Przecież f(x) = |x − 1|
ma tylko jeden pierwiastek: x = 1. Wyjaśni ktoś o co chodzi?
2. Mógłby ktoś ogólnie wytłumaczyć bardziej łopatologicznie co mam tutaj zrobić w tym zadaniu?
Bo niezbyt rozumiem polecenie.
16 paź 20:29
ZKS:
Dla przedziału (0 ; 1) tak, więc 0 < a2 − 4a − 1 < 1.
16 paź 20:37
bezendu:
Zadania z kiełbasy ?
ZKS mi to tłumaczył zaraz poszukam linku.
16 paź 20:38
16 paź 20:38
PW: Wykres funkcji
f(x) = |x−1|
to taki "dzióbek"1 stojący w punkcie x0 = 1.Narysuj jak radzą i przetnij go prostą y=u, u >0.
Co otrzymasz w punktach przecięcia?
16 paź 20:39
PW: Mateńko, w tym
159314 jest taka dyskusja, że zawrót głowy. Może odpowiedz na pytanie z
20:39 .
16 paź 20:41
Eta:
f(x)=|x−1| −−− wykres
y= k −−−proste równoległe do osi OX
przecinają wykres f(x) w dwu punktach
po prawej stronie osi OX ( bo mają być dwa pierwiastki dodatnie
dla k∊(0,1) ⇒ a
2−4a−1>0 i a
2−4a−1<1
rozwiąż układ tych nierówności i jako odp podaj część wspólną rozwiązań tych nierówności
16 paź 20:44
terry: OK, dzięki. Tylko zgłupiałem − dlaczego te pierwiastki to wartości z osi igreków? Zawsze
myślałem, że pierwiastek to miejsce zerowe...
16 paź 20:49
PW: I dobrze myślisz. Punkty przecięcia pokazują, że wartości są jednakowe − to na osi igreków
(przecież ma być spełnione równanie), a na osi iksów − dla jakich x te wartości są równe.
Rozwiązania równości są na osi iksów.
Teraz tylko trzeba sobie uzmysłowić, że za wysoko z tym "k" z rysunku Ety nie podskoczysz,
bo rozwiązania (właśnie te iksy) zaczynają być różnych znaków, a miały być oba dodatnie.
16 paź 20:55