trojkat pole
mamamamam: Trojkat ABC ma obwod = 24, a Pole= 16. Obwod trojkata A1B1C1 wynosi 6 i jest on podobny do
trojkata ABC. Oblicz pole trojkata A1B1C1. Jak to wykonac? pomoze ktos?
16 paź 19:54
5-latek: | obwod troj. ABC | |
| =k |
| obwod troj. A1 B1 C! | |
podstawiasz do wzoru i liczysz skale podobiestwa k
natomiast stosunek pol dwoch figur jest rowny kwadratowi skali podobiestwa (czyli k
2 )
| pole trojk ABC | |
| = k2 |
| pola trojk. A1B1C1 | |
Podstaw do wzoru i wylicz pole trojk A1B1 c1
16 paź 20:09