Nauka do matury
Bart: Witam,
zacząłem już naukę do matury, ale nie wiem co jest najlepszym sposobem na dobre rezultaty.
Mam repetytorium PWN do poziomu podstawowego, działami, więc sobie robię po kolei.
Dodatkowo chcę zdawać rozszerzoną matematykę, i startuje praktycznie od 0, więc jaki sposób
nauki najlepszy będzie dla mnie? Kupiłem książki Kiełbasy (2 części − podst + rozsz).
Dodatkowo nauczyciel polecił mi książkę do rozszerzenia z WSIPu z takim kalkulatorkiem na
okładce

Wiele osób również poleca, aby zamiast kuć z tych książek, robić po prostu arkusze, i
przerobienie wszystkich arkuszy jest gwarancją dobrego wyniku..
Teraz mam tyle tych materiałów, wszystkiego nie dam rady robić, a sam nie wiem co jest
najlepsze..
Może jakaś strona w necie? Jeśli chodzi o podstawe, to wiem mniej więcej jakie zadania mogą się
pojawić, ale z roszerzenia nie znam nawet dobrze działów.
PROSZĘ O POMOC

Jak wy uważacie?
16 paź 19:34
Kacper:
W szkole masz podstawę czy rozszerzenie?
16 paź 19:36
16 paź 20:05
Bart: Właśnie w szkole mam tylko podstawę. I jeśli chodzi o rzeczy do matury podstawowej, to
większość mam na zajęciach, i w domu jedynie sobie bardziej trenuje. Nie mam z tym problemów.
Jednak zależy mi również, żeby zdać rozszerzenie najlepiej jak się da
16 paź 20:59
Bart: Właśnie w szkole mam tylko podstawę. I jeśli chodzi o rzeczy do matury podstawowej, to
większość mam na zajęciach, i w domu jedynie sobie bardziej trenuje. Nie mam z tym problemów.
Jednak zależy mi również, żeby zdać rozszerzenie najlepiej jak się da
16 paź 20:59
Bart: To co mi kolega wysłał, wyżej, to chyba jest dla nowej matury, tej od 2015. Ja jestem w 4
klasie technikum i zdaję jeszcze starą maturę
16 paź 21:06
Majk: Radziłbym wybrać coś innego niż Kiełbasę....za dużo zadań konkursowych i naprawdę trudnych.
16 paź 21:14
Majk: Aby brać się za rozszerzenie musisz mieć opanowany materiał z podstawy.
16 paź 21:15
daras: Kiełbasa jest niestrawna
16 paź 21:18
Kacper:
Jeśli dopiero teraz bierzesz się za rozszerzenie to będzie ciężko o dobry wynik. Trzeba by
siedzieć po kilkanaście godzin tygodniowo nad matematyką.
Przede wszystkim potrzebna "porządna" teoria i do tego dobrze dopasowane zadania.
Dość dobry jest zbiór do matury z Nowej Ery. Zadania niezbyt trudne i "maturalne".
Spróbuj dopytać nauczyciela o pomoc. Samemu będzie ci bardzo ciężko.
16 paź 21:18
daras: Zadałeś złe pytanie , każdy ma swoje preferencje i za chwilę dostaniesz 1001 propozycji i znowu
nie będziesz wiedział co wybrac, musisz coś wylosować z tego co masz i zacząć rozwiązywać
zadania bo jesteś już spóźniony

moi kursanci przygotowują sie do matury już od pół roku
16 paź 21:20
Bart: No właśnie, dlatego nie wiem, co teraz robić. Czy odpuścić rozszerzoną matmę, i robić tylko
podstawę zeby nie zawracać sobie i głowy, i z podstawowej wycisnąć ile się da najwięcej...
Czy robić rozszerzeni.. Właśnie problemem jest to, że jest ogrom zadań, nie wiem w co ręcę
włożyć..
Tym bardziej, że nie wiem które zadania koniecznie robić, które odpuścić, bo nie da się
przerobić wszystkich bo nie starcza mi czasu.
16 paź 21:51
Blue: Ja sobie nie wyobrażam , gdybym miała teraz zacząć dopiero naukę do rozszerzenia

A jestem w
podobnej sytuacji jak Ty, co do Kiełbasy , to zgodzę się z Darasem

(No chyba, że Geometria
Kiełbasy − ma chyba więcej "wspólnego" z maturą

)
16 paź 21:55
barteg: Ja polecam nową erę, wyszedł pod nową maturę zbiór "Teraz matura" lub coś w ten deseń, zadania
ćwiczeniowe, zestawy o różnym stopniu trudności, ponoć sporo dowodów+ przykładowe arkusze, a
cena coś kolo 20zł~ a jest tego sporo. Wiem, że zdajesz jeszcze starą maturę, ale materiał się
nie zmienił, tylko sposób sprawdzania Twoich umiejętności. To, że ktoś sobie nie wyobraża
siebie na Twoim miejscu, kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z rozszerzeniem nie znaczy, że
sobie nie poradzisz. Do matury zostało jakieś 200dni, jak się czegoś chce to na prawdę można!
https://www.youtube.com/watch?v=oZLopuvUtV8
16 paź 22:01
Bart: Sam już nie wiem, co teraz mam zrobić
16 paź 22:02
barteg: Może co ważniejsze, zadaj sobie pytanie co będziesz później robił, czy ta matma Ci jest np.
potrzebna na studia, bo jeśli tak, to nic tylko wziąć się za naukę, a jeśli robisz to czysto
hobbystycznie... to tym bardziej
16 paź 22:04
16 paź 22:04
Bart: Potrzebna mi na studia , chcę iść na informatykę . Na podstawie ciężko będę miał się dostać, a
nawet jak się dostanę, to będę miał okropne zaległości na pierwszym roku.
16 paź 22:05
Bart: Nie mam osoby, która by mnie mogła poprowadzić po kolei, co i jak robić. Korepetycje są bardzo
drogie. Ok 60 zł za godzine to dla mnie dużo.
16 paź 22:06
barteg: Popatrz ile masz darmowych korepetycji w internecie

patrz np. taki matemaks ile on
matematyki wytłumaczył na yt, arkusze rozwiązuje itd itd, wszystko jest pod ręką, trzeba tylko
usiąść i wziąć się w sobie
16 paź 22:08
Blue: Kacper a ten zbiór z Nowej Ery gruby jest? Taki jak Aksjomat czy cieńszy? I jak skończę
Aksjomat(planuję pod koniec grudnia), to proponujesz mi bardziej zbiór z Nowej Ery czy tylko
Arkusze maturalne z Nowej Ery?
16 paź 22:14
Blue: Ja tam matematyki nauczyłam się głównie dzięki temu forum za co BARDZO WSZYTKIM DZIĘKUJĘ

Korepetycje nie są potrzebne...
16 paź 22:16
Blue: Chociaż jeszcze sporo przede mną

Kombinatoryki nie mogę ogarnąć
16 paź 22:18
Bart: A na tym forum jest materiał rozszerzony? czy tylko podstawa.
Ja kupiłem kiełbasę, każdy chwalił w necie, okazuje się, że wielu zadań nie ma,, kupiłem drugą,
nie ma czegoś innego, i tak naprawdę nie ma jednej sensownej książki gdzie byłaby teoria +
sensowne zadania, krok po kroku itp. Człowiek który się nie zna, ciężko jest ogarniać w takim
bałaganie i wyszukiwać sobie zadania
16 paź 22:21
Bart: A matemaks spoko, tylko że z rozszerzenia są tylko arkusze. I to kilka.
16 paź 22:22
Blue: Bart, ja sama teorii uczyłam się po prostu z takiej książki, jaką ma rozszerzenie do 2 i teraz
się uczę z 3 książki. Najpierw teoria + przykłady, które były w tych książkach, potem zadania,
jak jakiegoś nie umiałam − wrzucałam tutaj.
16 paź 22:39
Blue: *do 2 klasy
16 paź 22:39
Bart: Dużo osób mówi, że zadania kiełbasy są trudne, nawet trudniejsze od tych z matury, dlatego po
przerobieniu ich, gwarancja jest że będzie dobry wynik
16 paź 22:48
Blue: Według mnie taka metoda nie jest dobra, bo zależy , jaki jesteś− niektórzy wolą się uczyć
bardziej maturalnych, bo ogarną pewne schematy i na pewno z niektórymi zadaniami sobie na
maturze poradzą... A Kiełbasa Ciebie tych schematów nie nauczy wg mnie
16 paź 22:51
Bart: No ja lubię na schemat, ale innego wyboru w sumie nie mam.
16 paź 22:53
Bart: Wolałbym tak jak mówię, teoria, do tego zadania typowo do matury, wszystkie typu i Krok po
kroku pokazane.. Ale niestety nie ma czegoś takiego..
Jestem skazany na Kiełbasę, chyba lepsze to niż latać po książkach wszystkich.
Jeden poleca to, drugi tamto itd. już od tego zgłupiałem.
17 paź 15:23
Bart: W takim razie, czy może ktoś mi polecić jakąś dobrą teorie, lub przykłady itp. żeby najpierw to
ogarnąc a potem zbiór kiełbasy
17 paź 16:07
5-latek: A widzisz czekalem na to kiedy to napisesz ze zglupiales .
Powiem CI wiecej . I dobrze Ci tak . \Od czego masz swojego nauczyciela zeby sie jesgo zapytac
?
na forum kazdy CI bedzie doradazal co innego . Kazdy jest inny i kazdy do siebie dostosowuje
metode uczenia . ja Ciebie np nie zanam w odroznieniu od Twojego nauczyciela ktory wie co
potrafisz i doradzi jak masz sie dalej uczyc . Tak samo co do literatury
teraz juz wiesz dlaczego nie nalezy zadawac takich pytan ?
17 paź 16:41
5-latek: Dostaniesz iles tam odpowiedzi i na koncu dojdziesz do konkluzji do jakiej doszsedlesz
17 paź 16:44
Bart: W takim razie robię Kiełbasę + arkusze maturalne i liczę na dobry wynik
17 paź 18:56
hecv: Popatrz w księgarniach. Kup sobie jakąś serię podręczników do liceum i przede wszystkim rób
zadania. Zainwestuj w kilka zbiorów zadań.
17 paź 19:03