bardzo prosze o pomoc
mezzo: x−1< √7−x Rozwiaz nierownosc
16 paź 19:28
daras: x ≤ 7 i podnieś do kwadratu a dalej r−nie kwadratowe+spr dziedziny na koniec
16 paź 19:32
Kacper:
Nie można podnosić nierówności stronami bez odpowiednich założeń.
16 paź 19:34
ZKS:
16 paź 19:36
:): x−1<√7−x || 2
(x−1)2<|7−x|
x2−2x+1<7−x ∨ x2−2x+1>−7+x
x2−x−6<0 x2−3x+8>0
Δ=1+24=25 Δ<0 brak pierwiastkow
√Δ=5
x1=−2
x2=3
x∊(−2,3)
16 paź 19:39
ZKS:
Źle.
16 paź 19:43
Kacper:
ZKS dawno cię nie było
16 paź 19:46
daras: ale x−1 −
√7−x < 0 chyba można
16 paź 19:48
ZKS:
Też nie.

Przykładowo dla x = −2 otrzymasz coś takiego
−2 − 1 −
√7 − (−2) < 0
−3 − 3 < 0
−6 < 0 jest prawdą podnosząc do kwadratu dostaniemy
36 < 0.
16 paź 19:53
ZKS:
Jakoś tak wyszło, że dawno tu zaglądałem ostatnio.
16 paź 19:54
Kacper:
Przenosić zawsze wolno, tylko tak jak pokazał
ZKS nie zawsze można podnosić do kwadratu
16 paź 20:01
ZKS:
Według mnie najlepiej będzie zrobić w następujący sposób.
Dla x ≤ 7 zachodzi x − 1 = −|7 − x| + 6 = −√(7 − x)2 + 6 można wtedy dla ułatwienia zrobić
podstawienie u = √7 − x i dostaniemy nierówność kwadratową ze zmienną u.
−u2 + 6 = u
16 paź 20:03
daras: (3;7]
16 paź 20:31
ZKS:
Rozwiązaniem jest x ∊ (−∞ ; 3).
16 paź 20:35
daras: tak wychodzi z tych Twoich podstawień ale graficznie to 3 < x ≤ 7
16 paź 20:42
ZKS:

Graficznie też wychodzi.
16 paź 20:46
daras: sorry , masz dobrze..cały czas rozwiązywałem odwrotną nierówność

x < 3
16 paź 20:51
ZKS:
16 paź 20:56
Mila:

1) dla x≤7 i x<1 nierówność jest spełniona dla każdego x, lewa strona ujemna − prawa dodatnia.
2) x−1≥0 ⇔x≥1
dla x≥1 i x≤7 obie strony dodatnie;
(x−1)
2<7−x
x
2−2x+1−7+x<0
x
2−x−6<0 i x∊<1,7>
Δ=25
x=−2 lub x=3
x∊<1,3)
===========
x∊(−
∞,3)
16 paź 20:59