.
Fucker: Suma długości podstawy i wysokości ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest
równa 2. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, dla kórej ma on największe pole
powierzchni całkowitej
Basia:
a − krawędź podstawy
h − wysokość ściany bocznej
a+h=2 ⇒ 0<a,h<2
h = 2−a
| | a2√3 | | a2√3+6a(2−a) | |
P = |
| + 32*a(2−a) = |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| a2√3+12a−6a2 | | (√3−6)a2+12a | |
| = |
| |
| 4 | | 4 | |
szukamy maksimum tej funkcji
funkcja kwadratowa; ramiona w dół bo
√3−6<0 czyli maksimum wskazuje odcięta wierzchołka
paraboli, która jest wykresem tej funkcji
| −6 | | 6 | | 6(6+√3) | | 6(6+√3 | | 2(6+√3) | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| √3−6 | | 6−√3 | | 36−3 | | 33 | | 11 | |
czyli największe pole będzie miał ostrosłup, w którym
Koszmarny wynik, ale chyba się nie pomyliłam w rachunkach.