:(!!
Ela: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie
cosx = m2 −4m − 4m2 +1
ma rozzwiązanie należące do przedziału (0,π3)
12 lis 18:51
BiebrzaFun : cos0=1
| | m2−4m−4 | |
cosπ/3=1/2⇒1/2<cosx<1⇒1/2< |
| <1 |
| | m2+1 | |
| 2m2−8m−8−m2−1 | |
| >0⇒m2−8m−9>0(mianownik zawsze>0)⇒Δ=100,m1=−1,m2=9⇒ |
| 2(m2+1) | |
m∊(−
∞,−1)U(9,+
∞)
| m2−4m−4−m2−1 | | 5 | |
| <0⇒−4m−5<0⇒m>− |
| |
| m2+1 | | 4 | |
12 lis 20:01
Elli93: Rozwiąż równanie 7 ( x + 1/x ) − 2( x
2 + 1/x
2 )=9
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
11 paź 08:00
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
zrob podstawienie t= x+ |
| |
| | x | |
11 paź 10:02