.
J.: Cześć.
Znalazłem rozwiązanie pewnego przykładu na tym forum ale to nie o to chodzi.
| | 1 | |
Pytanie moje dotyczy tego skąd się wziął ułamek |
| w miejscu przed log32. |
| | 2 | |
Ten ułamek jest wyciągnięty z potęgi podstawy logarytmu czy może z innego miejsca? Jak się da
to proszę to wytłumaczyć na jeszcze innym przykładzie najlepiej ze wzorem. Z góry dziękuję.
Poniżej umieszczam przykład o który mi chodzi:
| | 1 | | 1 | |
log92=log322= |
| log32= |
| (a−1) |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 18:24
Hugo: XDDD
log
9x to to samo co 0,5log
3x

podstawa logarytmowana zachowuje sie odwrotnie do liczby logarytmowanej:
log
29 = log
23
2 = 2log
23

mój uczniu !
16 paź 18:26
J.: | | 1 | |
po drugim znaku "=" powinno być |
| log32 |
| | 2 | |
mój bład
16 paź 18:26
J.: czyli jakbym miał przykład:
| | 1 | |
log43 to wyszłoby log223 czyli |
| log23 ? |
| | 2 | |
16 paź 18:29
Hugo: | | 1 | |
log(9) 2 = log(32) 2 = |
| log32 |
| | 2 | |
16 paź 18:31
J.: Dobra, już rozumiem.
Dzięki za pomoc
16 paź 18:32
Hugo: dokladnie tak
Jabłuszko za dobre rozwiązanie na zachętę
16 paź 18:32
Hugo: a teraz dam ci hipoteze ale nie jestem jej pewien; mozna to chyba wyprowadzic ze wzoru o zmiaie
podstawy logarytmowanej
ok nie ma sprawy
16 paź 18:34
J.: Dzięki. A wzór o zmianie podstawy logarytmowanej też może się przydać więc zapisałem sobie to
co napisałeś.
16 paź 18:41