Ciąg arytmetyczny
TOM: Pomoże ktoś jeszcze bo mam takie dwa zadanka problemowe:
| | x | |
1. Liczby x + y, x − y, xy, |
| w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz |
| | y | |
piąty wyraz tego ciągu.
2. O liczbie x wiemy, że x
2 = x + 1. Wyznacz liczby naturalne c i d takie, że x
4 = cx + d
16 paź 18:22
16 paź 18:58
ZKS:
x2 = x + 1 / 2
x4 = (x + 1)2
x4 = x2 + 2x + 1
x4 = x + 1 + 2x + 1
x4 = 3x + 2
16 paź 19:05
16 paź 21:40
ObaMa: pomoże ktoś z tym pierwszym?
16 mar 21:51
ObaMa: tylko że treść zadania ciut inną mam:
x + y, x − y, xy, x/y
w podanej kolejności tworzą ciąg ARYTMETYCZNY. Wyznacz 5 wyraz tego ciągu.
16 mar 21:54