prosze o jakies wskazowki , jestem noga z prawdopodobieństwa
Grand: Może mi ktoś to wytłumaczyć? Rozpatrujemy zbiór 5 wyrazowych ciągów o wyrazach −1,0 lub 1.
Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany ciąg ma dokładnie jeden wyraz równy 0 i suma jego
wyrazów jest równa 0.
12 lis 18:49
wmboczek:
mamy 35 wszystkich ciągów z czego mamy wybrać raz 0, 2razy 1 i 2 razy −1
5 elementów można ustawić w ciąg na 5! sposobów, ale dwie 1 i dwie −1 są nierozróżnialne (po 2!
sposobów tworzy ten sam układ np 11120−11−12=12110−11−12)
P=5!/2!/2!/35=10/81 chyba
12 lis 21:39