wyznacz
re:: Wyznacz największą wartość funkcji f (x) = log
3(6x − x
2).
Wyliczyłam dziedzinę D : (0,6) , ale co dalej ? Prosze o pomoc
16 paź 18:10
===:
kiedy log
3
przyjmuje wartość największą

Wtedy kiedy

jest największe
(szukaj wierzchołka ... x
w)
16 paź 18:18
pigor: ...,
fmax= f(
12(0+6))= f(3)= log
3(18−9)= log
33
2= 2*1=
2 . ...
16 paź 18:19
pigor: ... , o kurde, widzę, że zepsułem dydaktyczną ...

zabawę; przepraszam ...
16 paź 18:21
re:: dziękuję ^^
16 paź 18:25
AS:
max(log3(6x − x2)) = max(6x − x2) => x = 3
f(x) = log3(6*3 − 9) = log3(9) = 2
Punkt maksymalny: (3,2)
16 paź 18:35