FUNKCJA HOMOGRAFICZNA
155178: Opisz kiedy funkcja jest homograficzna. Podaj przykłady i kontrprzykłady. Sam wzór nie
wystarczy, proszę o pomoc, nie mogę niczego znaleźć.
https://matematykaszkolna.pl/strona/2456.html
To mi nie wystarczy, a nie mogę znaleźć niczego innego. Mógłby ktoś pomóc ? :\\ Jak
odpowiedzieć na pytanie kiedy funkcja jest homograficzna ? I jakie można podać przykłady i
kontrprzykłady.
16 paź 17:55
16 paź 18:05
155178: Nie korzystam z forum zadane, a poza tym często się pojawiają tam błędne odpowiedzi. Z tego
twojego filmiku mogę dowiedzieć się "jak rysować funkcję homograficzną, jak wyznaczać jej
dziedzinę oraz jak badać jej własności". Nie o to pytałem, prawda ?

Z tym forum zadane to
sobie daruj
16 paź 18:10
===:
... obnosisz się z tym "problemem" już drugi dzień. Problemem, który jest prosty jak budowa
cepa. TYLKO TOBIE MYŚLEĆ SIĘ ZUPEŁNIE NIE CHCE.
16 paź 18:21
===:
w podanym linku masz wszystko co trzeba ... dalej już własna dociekliwość i myślenie.
| | ax+b | |
f(x)= |
| gdzie c≠0 i ad−bc≠0 |
| | cx+d | |
Sam sobie odpowiedz dlaczego:
1) c≠0
2) co się dzieje kiedy ad−bc=0
| | k | |
3) kiedy funkcja homograficzna przyjmuje postać f(x)= |
| (proporcjonalność odwrotna) |
| | x | |
16 paź 18:28
155178: Potrafię rysować te funkcje, przekształcać je, wyznaczać dziedzinę, miejsce zerowe, asymptoty,
ale nie wiem jak słownie odpowiedzieć na pytanie : kiedy funkcja jest homograficzna ? I jakie
można podać przykłady i
kontrprzykłady.
16 paź 18:29
155178:
1) funkcja przestanie być funkcją wymierną
2) wykresem funkcji będzie linia prosta
3) Tutaj nie jestem pewny.
O to chodziło z pierwszymi 2 założeniami ?
16 paź 18:32
===:
| | 3x+5 | |
f(x)= |
| jest homograficzna  ? |
| | x+8 | |
a:
| | 2x+5 | |
f(x)= |
| jest homograficzna  ? |
| | 4x+10 | |
zauważ, że tu ad−bc=0 2*10−4*5=0
Zauważ że w mianowniku możesz wyłączyć 2 ... i z uwzględnieniem dzidziny
funkcja jest liniowa.
16 paź 18:37
===:
oczywista oczywistość −
16 paź 18:38
===:
tak proste, że aż "wykryłeś" problem −
16 paź 18:38
155178: O taką pomoc mi chodziło. Wielkie dzięki. Jako przykład mogę użyć tej pierwszej podanej przez
Ciebię funkcji oraz jako kontrprzykład drugiej, prawda ?
16 paź 18:41
===: oczywista oczywistość ... dla wprawki kontrprzykład ułóż sam
16 paź 18:49
155178: Oke oke. Jeszcze raz wielkie dzięki ===, <3
16 paź 18:55
===:
−
16 paź 18:56