Funkcja Liniowa
1997: Kolarz przejechał drogę długości 180 km ze stałą prędkością 45km/h. Napisz wzór funkcji
określający odległość kolarza od mety (km) w zależności od czasu jazdy. Naszkicuj wykres tej
funkcji.
16 paź 17:41
1997: Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, ktoś ma pomysł?
16 paź 17:42
olek: y=180−45t
t należy od (0,4>
16 paź 17:43
Kacper:
s=180 km
v=45km/h
s(t)=180−vt, t∊<0,4>
16 paź 17:44
olek: w sumie t należy od <0,4>
16 paź 17:44
1997: a czemu tak ?
16 paź 17:46
1997: ok, rozumiem juz chyba
16 paź 17:46
1997:

tak?
16 paź 17:53
olek: Dystans od mety w czasie jazdy malał, więc funkcja jest malejąca. Zresztą wzór funkcji, to
y=−45t+180, więc a<0
16 paź 18:04
Ann: Dlaczego y=−45t+×180? Może ktoś szczegółowo wyjaśnić? Bardzo proszę
11 lis 14:56
Ann: *
y=−45t+180
11 lis 14:58
olek: y=−45t+170*
11 lis 14:59