matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz tangens
dusia:
x
2tg
2
tg x =
x
1 − tg
2
2
π
Na podstawie tego wzoru oblicz tg
12
16 paź 17:40
pigor:
..., np. tak : dla x=
π
6
= 30
o
i
π
12
= 15
o
, masz równanie
2tg15
o
2tg15
o
√
3
1
tg30
o
=
⇔
=
=
⇔
1−tg
2
15
o
1−tg
2
15
o
3
√
3
⇔ 2
√
3
tg15
o
= 1−tg
2
15
o
⇔ tg
2
15
o
+2
√
3
tg15
o
= 1 /+
√
3
2
⇔ ⇔ tg
2
15
o
+2
√
3
tg15
o
+
√
3
2
= 1+3 ⇔ (tg15
o
+
√
3
)
2
= 4 ⇒ ⇒ tg15
o
+
√
3
= 2 ⇔ tg15
o
=
tg
π
12
= 2+
√
3
. ...
16 paź 18:00