Rozwiąż równania
Keyen: Rozwiąż równania:
a) √22−x−√10−x=2
b) √3x−2=2√x+2−2
c) √2x+1+√x−3=2√x
d) √x+3+√3x−2=7
16 paź 17:38
Kacper:
1. Dziedzina
2. własny pomysł
16 paź 17:52
pigor: ..., np. tak (pozostałe analogicznie)
c) √2x+1+√x−3= 2√x /
2 i 2x+1≥0 i x−3≥0 i x≥0 ⇔
⇔ 2x+1+2
√(2x+1)(x−3)+x−3= 4x i x ≥−
12 i x ≥3 ⇔
⇔ 2
√(2x+1)(x−3)= x+2 /
2 i (*)
x ≥3 ⇒ 4(2x
2−5x−3)= x
2+4x+4 ⇔
⇔
7x2−24x−16= 0 i Δ= 24
2+4*7*16= 4
2*6
2+28*4
2= 4
2(36+28)= 4
2*64 ⇒
⇒
√Δ=4*8=32 i x=
114(24+32)=
5614= 4, stąd i z (*) ⇒ odp.
x=4 .
16 paź 18:50