Wielomiany
Adrian: Witam ponownie.
Mam kolejny problem, tym razem z wielomianami
| | 1 | | 43 | |
H(x) x3 + ax2 + bx + c i H(−1) = 1, H(2) = 13, H( |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 8 | |
Noi dla pierwszego przypadku podstawiam pod x = −1
otrzymuje a−b+c=2 ⇔a = b − c +2
dla 2 przypadku :
4a+2b+c = 5
dla 3 przypadku ( bo skróceniu ułamków itp. ) :
a + 2b + 4c = −22
noi teraz podstawiam pod a = b − c + 2
otrzymuje, że +b + 3c − −24 co daje b+c = −8 i wychodzi sprzeczność, bo a = −6 a w
odpowiedziach jest, że jest równe 4
prosiłbym bym o pomoc lub znalezienie błędu, bo sprawdzam to 3 razi i nic nie widzę.
16 paź 17:23
Kacper:
a=b−c+2
4a+2b+c=5
a+2b+4c=−22
4(b−c+2)+2b+c=5
b−c+2+2b+4c=−22
6b−3c=−3
3b+3c=−24
b=−3
c=−5
a=−3−(−5)+2=4
Zapewne źle odjąłeś −3−(−5)
16 paź 17:30
Adrian: Dzieki wielki jednak dotarłem do nastepnego zadania, które nie wiem jak ugryźć...
musze wyznaczyć współczynniki
P(x) = x4 + mx3 + nx2 + 12x + 4
Q(x) = (x2 + px + q)2
jakaś rada jak tego typu zadania rozwiązywać ?
Przemnożyłem nawias, jednak jeszcze gorzej to wygląda, jakieś przyrównanie lewej strony do
prawej również zawiodło.
16 paź 17:44
Kacper:
Jakie jest konkretnie polecenie?
16 paź 17:45
===:
pewnie wielomiany mają być równe−
16 paź 18:14
Adrian: no mam wyznaczyć współczynniki czyli m, n, p i q
16 paź 18:36
ZKS:
Porównując współczynniki przy odpowiednich potęgach dostajemy
2 * p * q = 12 (to co stoi przy x)
q2 = 4 (wyraz wolny)
dalej chyba dasz radę sam.
16 paź 18:57
Adrian: Ten nawias kwadratowy muszę rozpisać ?Czy do tego wniosku doszedłeś innym sposobem ?
16 paź 19:53
ZKS:
Jeżeli tego nie widzisz to sobie rozpisz ten nawias.
16 paź 20:01
Adrian: Ah dobra zrozumiałem, po prostu myślałem, że 2*p*q to jakieś uproszczenie wzoru
Dzięki wielkie jakieś skomplikowane równania układałem a zapomniałem, ze to wielomiany.
Jeszcze raz dzięki
16 paź 20:08