granice
Kuba: lim x dazy do nieskonczonosci (√x+3 − √x+1) a ktos to wie jak zrobic?
16 paź 17:20
3Silnia&6: | | (√x+3 − √x+1)(√x+3 + √x+1) | |
√x+3 − √x+1 = |
| |
| | √x+3 + √x+1 | |
| | 2 | |
= U{x+3 − x − 1}{√x+3 + √x+1 = |
| −−(x→∞)−−> 0 |
| | √x+3+ √x+1 | |
16 paź 17:23
Kuba: tak wlasnie myslalem, również wielkie dziękuje
16 paź 17:26
Kuba: hmm a w tym bedzie jeden
| | 1 | |
lim x dazy do +∞ 3x(√x2+2 − √x2+1) bo koncowe wychodzi 3x ( |
| ) |
| | x2+2 + x2+1 | |
mianownik pod pierwiastkiem
16 paź 17:33
Kuba: 3x dazy do neiskonczonosci a to pod pierwsiatkiem oba tez to nieskonczonosc przez
nieskonczonosc? jak to nie oznaczony symbol
16 paź 17:33
Kacper:
A jakim cudem 1?
16 paź 17:34
Kuba: no wlasnie nie wiem bo licznik to neiskonczonosc a mianownik to ile?
16 paź 17:35
Kuba: dalteog pytam zeby to zrozumiec dobrzeD:
16 paź 17:35
16 paź 17:42
Kuba: | | 3 | |
a w takim przykladzie jak ten ze z dazy do 0 z prawej strony |
| to wystarczy podstawic |
| | x | |
jakas liczbe dodatnia typu x=0,000000001 i to wszystko

to bedzie nieskonczonosc?
16 paź 17:42
Kuba: 3/2? hmm a moglbys pokazac jak obliczyles ja?
16 paź 17:42
3Silnia&6: mianownik √2x2 + 3 = √x2(1+ 3/x) = x*√(1+3/x}
3x /2x = 3/2
16 paź 17:48
3Silnia&6: x→0 to 3/x → ∞
16 paź 17:49
Kuba: juz mam blad. dzieki za rozjasnienie
16 paź 17:53