abc
force: Zbadaj czy istnieje takie a b dla których f(x) jest różniczkowalna w R
2ax−4 ,x<−1
f(x)=
x2+bx ,x≥−1
16 paź 17:12
PW:
f(−1) = limf(x) = (−1)
2 + b(−1) = 1 − b
x→−1
+
limf(x) = lim (2ax − 4) = −2a(−1) − 4 = 2a − 4
x→−1
− x→−1
−
Granica lewostronna musi być równa wartości funkcji w punkcie x
0 = −1, czyli
2a − 4 = 1 − b.
W ten sposób uzyskamy ciągłość funkcji f w punkcie x
0 = −1. Ciągłość jest warunkiem koniecznym
różniczkowalności. A jak już jest ciągła, to możemy badać różniczkowalność.
16 paź 17:27
PW: Od razu prostuję pomyłkę: powinno być 2a(−1) − 4 = − 2a − 4.
16 paź 17:30
force: aha a co dalej ?
16 paź 17:37