Funkcja kwadratowa z parametrem
Ja123: x2 + (m2 −7m−8) + 1 =0
Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków jest najwieksza.
Nie bardzo rozumiem jakie mam liczyć m. Wiem, ze ze wzorów Viete'a wychodzi −b:c czyli m2 −7m
−8. Ale nie wiem co dalej
16 paź 17:00
5-latek: chyba zapomiales wstawic x
16 paź 17:02
3Silnia&6: teraz liczysz NAJWIEKSZA wartosc funkcji f(m) = m2 − 7m − 8 w przedziale, w ktory dana f. ma 2
pierwiastki, wiec dla Δ ≥ 0
16 paź 17:03
Ja123: Tak, przepraszam:
x2 + (m2 −7m −8)x +1 = 0
16 paź 17:03
Ja123: Czemu najwieksza wartość m?
16 paź 17:03
Ja123: I dla Δ z m czy dla Δ z x?
16 paź 17:04
3Silnia&6: no delty z x − bo to bedzie dziedzina tego rownanie, ktore otrzymalas.
16 paź 17:18
3Silnia&6: Znaczy z tej delty wyjdzie przedzial od − niesk. do czegos suma od czeos2 do niesk.
Wiec nie obliczysz najwiekszej wartosci.
16 paź 17:20
Ja123: To musi byc jakos inaczej, Bo Δ nie wyliczysz z tego w 2 liceum tzn. M. Pztm nawet miałem
powiedziane, ze delty nie liczymy
16 paź 18:00
3Silnia&6: Bo pewnie w zadaniu suma ma byc NAJMNIJESZA.
A jak nie obliczysz delty, to nie wiesz czy dane rownanie ma 2 pierwiastki...
16 paź 18:02
Ja123: To w takim razie mogłem sie pomylić, przepraszam, mówiłem z pamieci
17 paź 17:25
Ja123: I co jesli najmniejsza? Na pewno delta musiała wyjsc dodatnia bo był kwardat + 1 czyli jednak
we wzorze przed X był −. Ale to zmienia jedynie to, ze delta na pewno jest dodatnia. Potem
zostaje:
1:x1 + 1:x2 = ze wzorów Viete'a −m2 + 7m + 8 i jak wyliczyć takie m? Skoro jest m ujemne to
parabola ramiona w dół wiec biorę punkt wierzchołkowy?
17 paź 18:03